HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Dolar Sömürgeciliği

Okuyucularımızdan İ. Koç, aşağıda okuyacağınız bilgiyi veriyor, sonra da "Bu durum karşısında dolar almak caiz olur mu?" diye soruyor. Önce mektubunu okuyalım, sonra da soruya cevap vermeye çalışalım.
"Ülkemizin ekonomik sisteminde önemli bir yere sahip olan sermaye piyasalarında belli grup veya dışarıdan desteklenen sermayeli yatırımcıların (Buna Gizli Dünya Devletinin -GDD- diyebiliriz.) ekonomik sistemimizi çökertecek seviyede döviz-faiz-borsa üçgeninde  kendi çıkarlarına uygun  pozisyon aldıklarını hep beraber görmekteyiz. Aldıkları bu pozisyonu, icap ettiği bir biçimde gerektiğinde hükümet düşürme, kendi çıkarları haricinde siyasi bir karar alınmasını engelleme, kendi çıkarlarına uygun siyaset isteme gibi bir biçimde kullanarak o ülkenin ekonomik bağımsızlığı ve dolayısıyla siyasi bağımsızlığına ipotek koyarlar. Kısacası buna ekonomik savaş denilebilir. Bu savaşı yapanlar bugün bir çok ülkeyi bu yolla ele geçirmiş ve sözde bağımsız bir hale getirmiştir. Bu güçlerin güçlerine güç katan ellerinde 3 ana kozları (kağıtları) var:
Bunların ellerindeki birinci koz yeşil kağıt dolardır. GDD'nin para birimi olan doların şu anda 2 trilyona  yakını dünya piyasalarında gezmektedir. GDD kağıt basmış, bunun karşılığında mal almıştır. GDD bu parayı toplamak için uluslararası finans kurumları ve bankalar vasıtasıyla  tahvil (sarı kağıt) satar ve bu parayı geri toplar, tekrar yine piyasaya sürer, karşılığı mal alır. Daha sonra dağılan bu paraların büyük kısmını oluşturan banka ve merkez bankaları rezervlerini ( ki dolar dünya parası olduğundan banka ve merkez bankaları kasalarında belirli bir miktar dolar rezerv tutarlar) fiili olarak kendi finans kurumlarına çekerler, karşılığı da beyaz kağıt (rezervleri tuttuğuna dair) verirler. Topladığı dolarları tekrar piyasaya sürer karşılığı  mal alırlar. Böylece dünyayı yılda 8 trilyon dolar sömürürler. Tüm bu bilgiler ışığında dolar almak helal midir?
Döviz almayı sormuyorum dikkat ederseniz sadece dolar diyorum; çünkü bugün müslümanlar ne çekiyorlarsa düşmanlarının en önemli gücü olan ekonomik savaş ve dolayısıyla dolardan çekiyorlar."
Bu bilgi notunda geçen rakkamların iyi/doğru tespit edilmiş olup olmadığını kontrol etmek benim işim değil. Okuyucumun herhalde sağlam kaynakları vardır, onlara işaret etse daha iyi ederdi.
Soruya gelince:
Bizim fıkıh kitaplarının helal-haram bahsinde silah satışı ve Mushaf 'ın (Kur'an'ın) yabancı ülkelere taşınmasının istisnai durumlarda haram olduğuna dair ilgi çekici bir hüküm vardır. Normal hallerde silah alınır satılır, Mushaf'ta seyahatlerde taşınır, gerektiğinde okunur. Ancak iç savaş durumunda ve düşmanın eline geçmesi ihtimali bulunduğunda silah satmak haramdır. Keza Kur'an'a saygı göstermeyen insanların eline geçmesi ihtimali bulunduğunda Kur'an'la yabancı ülkelere seyahat etmek (Mushaf'ı oraya taşımak) caiz görülmemiştir.
Normal durumlarda, ihtiyaca göre bir müslüman istediği ülkenin parasını alır ve satar (yani paraları, değerlerine göre eşit ve peşin olarak değişir, değiştirir). Ama yukarıda anlatıldığı şekilde bir zarar, bir sömürü söz konusu olduğunda bunun yapılmaması gerekir. Türkçe'mizde "Tavşan dağa küsmüş de dağın haberi olmamış" şeklinde bir darbımesel vardır. Böyle bir tedbirin (dolar almayı terk etmenin) etkili ve manalı olabilmesi için bunu büyük kitlelerin yapması gerekir. Her şeyden önce de sömürülen ülkelerin dolarla alış verişi terk etmeleri icab eder. Irak harbinden önce birkaç yazı okumuştum. "Saddam petrol-dolar ilişkisini bozmak ve bunun yerine euro-dolar ilişkisi kurmak istemiş, ABD bunun için de onu hedef almış" deniyordu. Haberin doğru olup olmadığını bilmiyorum, ama birkaç kişinin değil de bir ülkenin, büyük bir topluluğun doları terk etmeye kalkışmasının ne kadar etkili olduğunu anlatması bakımından bu haberi ibret verici buluyorum.
ABD imparatorluğunun dünyayı (özellikle zayıf ülkeleri) sömürdüğünde şüphem yok, fırsat bulduğunda AB imparatorluğu veya başka imparatorluklar da bunu yaparlar; çünkü onları durduracak bir ahlakları, bir inançları yok; ekonomiyi, daha doğrusu kamusal hayatı din ve ahlaktan arındırmışlar. Dünyanın bir adil düzene ihtiyacı var, ama bu birilerinin ağız ve yüzlerine bulaştırdıkları "adil düzen" değil.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Makale
Sonraki Makale
İçindekiler
Tarihe Göre:
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Makale Sonraki Makale İçindekiler Tarihe Göre: Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi