HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Üç Sembol İki Eylem

Türkiye'de din özgürlüğünün var olup olmadığının üç sembolü, üç ölçütü, üç alameti var: Başörtüsü, İmam Hatipler ve din eğitimi. Dini örgüt (dernek, parti vb) kurmanın serbest veya yasak olması da önemli ölçütlerden biridir, ama bugünlerin tartışma ve talepleri arasında bulunmadığı için onu yalnızca hatırlatmakla yetiniyorum.

1.Türkiye'de başörtüsü okullarda ve resmi kurumların çalışanları için yasak. Bu yüzden binlerce müslüman mağdur. 2.İmam Hatip mezunları (onlar yüzünden diğer meslek liselerinden mezun olanlar) üniversite imtihanına girince aldıkları puanlar, diğer/düz liselerden mezun olanlarla eşit değerlendirilmiyor, önemli ölçüde puan gaspına uğruyor ve mağdur oluyorlar. 3. Türkiye'de, çocuklarına İslam bilgisi ve eğitimi vermek isteyenlerin karşısında iki engel var: a) İlköğretim okulunu bitirmedikçe küçüklere din eğitim ve öğretimi aldırmak (mesela Kur'an kurslarına göndermek) yasak. b) Anayasada hak olarak tanınan "belli bir dinin eğitim ve öğretimini alma hakkı"nın alınacak yeri (okulu, kursu, dershanesi vb.) ve progrmı yok.

İnsan hakları belgelerinde yer alan din özgürlüğünün içi açıldığında beş temel alan ortaya çıkıyor: İnanma, inandığını uygulama, örgütlenme, öğretme ve eğitme, tebliğ edip yayma. Yukarıdaki yasaklarla, insan hakkı olan -zikredilen beş temelli- din özgürlüğünü bağdaştırmak, mümkün değildir. Bu yasaklar varsa din özgürlüğü yoktur, din özgürlüğü varsa bu yasaklar olamaz.

Yakın zamanlarda din eğitimi hakkını elde etmeye yönelik bir faaliyet görülmedi.

Başörtüsü yasağının -kısmen de olsa- kalkması için Ankara'da beyaz buluşma gerçekleşti.

İmam hatip mezunlarının önlerindeki engellerin kaldırılması ve bu okulların bazı önemli problemlerinin giderilmesi için geçtiğimiz hafta Ankara'da büyük bir kurultay düzenlendi.

Her iki faaliyete de gösterilen ilgi, bu konuları dert edinenler için heyecan ve ümit verici oldu. Ama işin peşinin bırakılmaması gerekiyor. Amelin (eylemin) az da olsa devamlı ve düzenli olanı daha makbul, daha etkili, daha sonuç alıcıdır. Amacında samimi, eyleminde düzenli ve disiplinli sivil gurupların meşru eylemleri sonuç alıncaya kadar devam etmelidir ve ilgililerin açıklamaları bunun böyle olacağını göstermektedir.

İktidarın bu yasakları kaldırma iradesinde samimi olduğuna inanıyorum. Yapmaları gerekeni eksiksiz yapıp yapmadıkları tartışılabilir, ama bu samimi iradeye sivil faaliyetlerle yardımcı olmak gerekiyor.

Bu üç sembol konuda birçok yazı yazdığım için problemi açıp çözüm yollarını bir daha tekrarlamayı gerekli görmüyorum. Ama ileride referandumla ilgili bir yazı yazmayı düşünüyorum.
Bahsi geçen iki eyleme, uzaktan yakından gelerek katılanları tebrik ediyor, binlerce mağdur adına kendilerine şükranlarımı sunuyorum.

29 Mayıs 2005
Pazar



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Makale
Sonraki Makale
İçindekiler
Tarihe Göre:
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Makale Sonraki Makale İçindekiler Tarihe Göre: Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi