HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Nişanda nikah

Günümüzde genelde nişan ve düğün arası uzun oluyor; 2 ay, 6 ay, 1 yıl değişiyor, şartlar öyle gerektirdiği için; çoğu insan bu zaman zarfında dini nikah kıymıyorlar, peki bu zaman zarfında bayanla erkeğin görüşmesi konuşması helal oluyor mu, ne şekilde görüşebilirler? En doğrusu nikah kıydırmaktır, fakat nikah kıydırmasak günaha girmiş olur muyuz?...


Cevap:

Evlenmeye karar vermiş, söz kesmiş, nişan yapmış bir çift yanyana geldikleri, görüşüp konuştukları takdirde bunu "kardeş gibi" yapamazlar, onlar birbirini seven, isteyen, belki de aşık bir çifttir; birbirlerine geleceğin eşi olarak bakarlar. Duygu ve düşünceleri bundan ibaret olan bir çift -tanımak için gerekli ve yeterli olandan sonra- sık sık bir araya gelir, görüşüp konuşurlarsa burada maksat artık tanımak, bilmek değildir; hasreti gidermedir, tatmindir, zevk alma, eşitli hazları yaşamadır...İşte bunların olabilmesi için de çiftin nikahlı olması gerekir. Peki bu durumda, haram işlememek için dini nikah yapmak doğru mudur? Ülkemizde devlet, dine göre geçerli olan ama kanuna uygun bulunmayan evlilikleri tanımadığı için "dini nikah" yapan gençler, araya bir engel girer de resmen evlenemezlerse ortaya bazı problemnler çıkıyor. Kız ve erkek, ileri derecede cinsel ilişki olsun olmasın nikah bağı içinde -dini bakımdan sınırlamaların kalktığı şartlarda- birliktelikler yaşamış oluyorlar. Bu yaşantı ileride başka bir evlilik için sakıncalar taşıyabiliyor. Ayrıca akit sırasında kız da boşama hakkını almazsa, erkek dini bakımdan boşamayı reddebiliyor; bu takdirde kız, başka bir evlilik yapamıyor, dini nikahlısını da istemiyor, iki arada bir derede sıkıntılar yaşıyor.
Çözüm için şunlar söylenebilir:
1. Evlenme kolaylaştırılmalı, bazı eksiklerin tamamlanması evlilik içine bırakılmalı, nişan dönemi uzun tutulmamalıdır.
2. Dini nikah yapılsa bile baştan şart koşarak görüşmeler sınırlı tutulmalıdır.
3. Kız da mesela "evlilik resmen gerçekleşmez veya gerçekleşse bile çekilemez hale gelirse benim de boşama hakkım olacaktır, bu hakkı bana tanıyacak, vereceksin" diyerek boşama hakkı almalıdır.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Kelime İndeksi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler Kelime İndeksi