HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Nişan nikah mıdır?

Kimi insanlar nişanda yapılan konuşmanın; yani sözün nikah yerine geçebileceğini söylüyorlar, bu ne derece doğrudur; yani şahitler huzurunda istenip verilince bunun ya nikah olacağını ya da nikah yerine geçeceğini söylüyorlar; çünkü nikahta aranan şartlar gerçekleşmiş oluyor diyorlar, fatiha okunuyor şahitlerin huzurunda, bu sizce doğru mudur, doğruysa nederece doğrudur; yani nikah yerine geçmiş olu mu, mahremiyeti ne derece kaldırır?


Cevap:

Söz kesme, nişan, fatiha okuma gibi yerel örf ve âdetlere bağlı uyguylamalar nikah yerine geçmez. Zaten taraflar da bunun nikah (evlenme akdi) olmadığını bilirler, niyetleri evkenme akdi yapmak değildir.
"Nişanda evlenme akdinin şartları gerçekleşiyor" demek de isabetli değildir; çünkü evlenme akdinde şahitlerden başka tarafların niyetleri ve kullandıkları ifadeler de önemlidir. "Nikah, evlenme, tezvîc, karı koca olarak kabul" gibi evlenmeyi (nikahı) ifade eden sözlerin kullanılması gerekir. Nişanda ve söz kesmede hem evlenme niyeti yok, hem de akdi ifade eden sözler kullanılmıyor; işte bu sebeple o uygulamalar nikah sayılamaz ve ilişkilerdeki sınırlamayı ortadan kaldırmaz.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Kelime İndeksi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler Kelime İndeksi