HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


İnsanın yaratılışı, ruh ve İslam Medeniyeti

...Hocam bazen iş yerimizde dini konular hakkında konuşuyoruz, dini konular hakkında bilgim olmadığı için sorulara cevap veremiyor ve bu yüzden bir müslüman olarak utanıyorum. Bir arkadaşımız var, Allah'a inanmayan biri, insanlığın maymundan türediğini söylüyor, tabi onun kendine göre savunduğu şeyler var, bizlere soruyor: İnsanlık nasıl bu dünyaya geldi ve nasıl çoğaldı, Âdem (aleyhisselam) dan çoğaldı ise neden o zaman insanlar kardeş kardeşle evleniyordu, bu ahlaki mi? Neden şimdi evlenmek yasak, ayrıca ruh hakkında soru soruyor; ruh nedir, vücudumuzun neresinde? Osmanlı yada islam bilginlerinin fizik, kimya gibi bilim dalında buluşları olmadığını iddia ediyor ve bunu sebebini soruyor. Hristiyan toplumunun kendini yenilediğini, müslümanların kendilerini yenileyemediğini, çağın gerisinde kaldığını ileri sürerek sebebini soruyor. Hocam sizden tekrar özür dileyerek beni bilgilendirirseniz çok sevinirim...

Cevap:

1. İnsanların nasıl var oldukları konusunda bilimin kesin bir hükmü, tespiti yok; evrim teorisi adı üstünde bir teori, elde edilen bazı bulguların genellemesine dayanıyor, buna karşı yaratılış inancı, akıllı tasarım düşüncesi ve buna dayalı teoriler de var. Bugüne kadar hiçbir bilim adamı, laboratuarda deney yaparak veya oluşu gözlemleyerek insanın, insan bir yana diğer canlıların nasıl var oldukları sorusuna kesin, açık, itirazı kabil olmayan bir cevap vermiş değildir. Bu sebeple bir kimse insanın Allah tarafından yaratıldığını söyler, buna inanırsa, inancı bilime aykırı olmaz ve bilim tarafından reddedilemez; bilimin bu konuda söyleyebileceği şey, "inanç konularının bilim alanına girmediğini" itiraf etmekten öteye geçemez.
Kur'an'a göre Allah erkeği özel bir çamurdan yaratmış, aynı kökten kadını da yaratmış, bu ikisinin birleşmesi sonunda da diğer insanlar üremiştir. Kardeşlerin birbiri ile evlendikleri Kur'an'da yoktur, Allah'ın birçok erkek ve dişi yaratmış olması ihtimalini Kur'an reddetmez.
2. Ruh konusu da bilimin alanına girmiyor; bilim elle tutulur, gözle görülür, laboratuarda incelenir, gözlem ve deneye tabi tutulur şeyler üzerinde konuşur, buluşlar ve keşifler yapar. Ruh gözle de, aletlerle de görülemediği, madde ve maddi olmadığı için bilim onu bilgi ve inceleme alanına sokamamıştır. Bilimin ruh konusunda da söyleyebileceği şey şundan ibarettir: Şu ana kadar ruh hakkında bilim çerçevesine giren bilgi elde edilememiştir, olabilir de olmayabilir de...
İnsanların bilgi edinme yolları yalnızca bilimin yolları değildir; parapsikoloji denemeleri bilimin bilinen metodları dışında da bilme yolları olduğunu ortaya koymuştur. Vahiy ve ilham da bilim alanına girmeyen sahih bilgi yollarıdır. İşte bu kaynaktan ruh hakkında bazı bilgiler elde edilmiştir, ancak Kur'an'ın açık ifadesine göre "ruh hakkında daha fazla bilgi edinmek beşer için mümkün değildir".
Bir varlığın, bir gücün insanı etkilemesi için mutlaka insan vücudunun bir yerinde olması gerekmez. Ruh ve nefis de vücudun belli bir yerinde değildir, ama vücut üzerinde etkileri ve önemli fonksiyonları vardır. İnsanlar ölünce ruh ve nefisleri yaşamaya devam eder, tekrar dirilirken Allah onlara, daha önceki vücutlarına benzer vücutlar yaratır, haz ve elemi tadarlar.
3. Müslümanların matematik, tabii ve beşeri bilimler alanında icat ve keşif yapmadıkları iddiası doğru değildir. Karanlık ortaçağ Avrupa'ya aittir, o çağda İslam dünyası aydınlıktır ve her alanda çok önemli işler başarmış, daha sonra (rönesans ve reform ile sonrasında) Batı'ya da hocalık etmiştir. O çağlarda müslümanlar devamlı olarak "kendilerini yenilemişlerdir", ama eskiden olanın devamı da vardır, olmalıdır; "süreklilik içinde yenilik"ten söz etmek daha doğru olur. Son asırlarda olup bitenlerin makul açıklamaları vardır, ayrıca bunlar giderilemez şeyler değildir, İslam dünyası mutlaka silkinip kendine gelecektir.
Bu vesile ile, hiç olmazsa Gerçek Hayat'ın dağıttığı İslam Medeniyeti kitabını okumanızı tavsiye ederim.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Kelime İndeksi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler Kelime İndeksi