HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(494) Ürünün sigorta ettirilmesi ve sigortada iyi niyet kurallarına aykırı hareket

Ürünün sigorta ettirilmesi ve sigortada iyi niyet kurallarına aykırı hareket

Soru:
Hocam sizi Malatyadan arıyorum. Burada şöyle bir uygulama var. Kaç tane ağacın varsa ve bunlar tahminen ne kadar kayısı verecekse ona göre sigorta yaptırıyorsunuz. Mesela 25 ton kaysıya devlet bir liradan 25000 lira tahmini bedel uyguluyor ve buna yaklaşık 4000 lira sigorta ücreti belirliyor. Bunun yarısını devlet yarısını kaysı sahibi ödüyor. Eğer kaysının tamamını soğuk vurursa yaklaşık olarak 15000 lira ödüyor. Soğuk vurmazsa eylül ayında sigorta parasını kaysı sahibi (2000 lirayı) ödüyor. Bunun bir şartı var; kaysı çiçekken değil, çiçekten çıktıktan sonra soğuk vurması gerekiyor. Yoksa para ödemiyor. Şimdi gelelim işin ilginç tarafına. Az önce örnek verdiğim rakamlar gerçek rakamlar, fakat soğuk vurursa 15000 lira alacak olan kişinin kaysılarını soğuk vurmazsa ve tarladaki ürününü alıp kendisi satsa asla bu kadar para elde etmiyor. Durum böyle olunca da insanlar şöyle dua ediyor. İnşallah kaysımızı soğuk vurur da bedavadan emeksiz olarak paramızı alırız. Peki bu duruma siz ne diyorsunuz? Bu konuyu gazetenizin köşesinde yazarsanız eminim tüm insanlar bundan faydalanacaktır.

Cevap:
Hayat sigortası caiz değildir. Bunun dışında kalan yangın, sağlık, trafik, mal nakli, ürünlerle ilgili afetler... konulu sigortalar caizidir. Burada insanlar, beklenmedik zararlara karşı yardımlaşma ve dayanışma yapmış oluyorlar. Türkiye'de İslamî usule göre kurulmuş ve çalışan sigorta şirketleri bulunmadığı için de bu dayanışmayı mevcut sigorta şirketleri aracılığı ile yapıyorlar. Ama "inşaallah ürün olmaz da fazladan para alırız" şeklinde bir niyet, beklenti ve dua" caiz değildir.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele