HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(382) Şarap ve diğer içkilerin hükmü

Şarap ve diğer içkilerin hükmü

Ebu Hanife hamr (üzüm ve hurmadan yapılan şarap) ile diğer sarhoşluk veren içkileri birbirinden iki cihetle ayırıyor:
1. Necis olması.
2. İçilmesinin haram olması.
Şarabın necis olduğu ayetle sabit. Ama bu necis olma hükmünün, sarhoşluk verme özelliğine bağlı olduğu hakkında ayet yok. Şu halde bir nesneyi içmek haram olabilir de o nesne necis olmayabilir. Şarap necistir, ama diğer sarhoşluk veren nesneler necis değildir.
İçme konusuna gelince:
Şarabın içilmesinin haram olduğu hakkında ayet vardır. Bu sebeple bir damlası bile içilemez. Diğer sarhoş eden içecekler hakkında ayet yoktur, onlar,"sarhoş edici olmaları sebebiyle/illetiyle" şaraba kıyas edilerek haram olmuşlardır; şu halde bir damlası değil, sarhoş eden miktarları haram olur.
Ebu Hanife ve Ebu Yusuf'un ictihadları böyledir. Ama Hanefi mezhebinde fetva bu ictihada göre verilmemiş, "Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır" hadisine göre fetva verilmiştir. Anlaşılan bu hadisi Ebu Hanife ya hiç duymamış veya sahih bir yoldan ona ulaşmamıştır.
Ebû-Hanife ve Ebû-Yusuf'e göre üzüm ve hurma suyunun üçte biri kalıncaya kadar kaynatılması sonunda elde edilen (bir nevi) pekmez ile kuru üzüm, kuru hurma vb. hoşafının beklemesi sonunda elde edilen içki ve elma, arpa, mısır, darı gibi şeylerden elde edilen içkilerin (nebiz adı verilen özel içkiler), sarhoşluk vermeyen miktarını içmek caizdir; ancak bunlardan da sarhoş olmak haramdır. (el-Mavsilî, el-İhtiyâr, cüz, IV, s. 99-101; es-Serahsî, el-Mebsût, K. el-Eşribe.)
Hem Hanefî mezhebinde hem de diğer mezheplerde fetva, "çoğu (bir defada içilebilecek en çok miktarı) sarhoş eden içkinin azını da içmek haramdır" diye verilmiştir.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele