HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(280) Kaza tazminatı

Kaza tazminatı

Soru:
Meydana gelen bir trafik kazası sonucu taraflardan motosikletli hayatını kaybeder. Akabinde ailesi trafik sigortasından 60.000 YTL tazminat alır. Daha sonra kazaya karışan otomobilin ait olduğu şirkete de bir 60.000 ytl üzerinden tazminat açar. Şirket yeni kurulmuş, aracı sıfır almış, araçta herhangi bir mekanik kusur yok, tamamıyla kullanan şoförün ve motosiklet sürücüsünün hatası sonucu meydana gelen kazada şirketin kusuru nedir ki bu tazminatı ödemek zorunda kalsın. Şirket üzerine düşen sorumlukları yerine getirmiş, aracın sigortası ve kaskosu var. Personelin sigortası var. Talep edilen bu tazminat helal midir?

Cevap:
Kaza yaparak bir kimseyi öldüren (hataen katil) kimse ile onun yakınları, ölünün yakınlarına tazminat (diyet) ödeyecektir. Diyet "yüz deve, iki yüz sığır, 2000 koyun, 10 bin dirhem gümüş, bin dinar (yaklaşık 4.250 kilogram) altının bugünkü değerlerinin ortalamasıdır. Öldürenin yakınlarının ödemeleri zaman içinde zorlaştığı için başka birlikteliklere ait (mesela esnaf teşkilatı) yakınların ve ilgililerin ödemeleri de meşru görülmüştür. Bu yakınlık ve ilgi kavramı içine çalışanın bağlı olduğu şirketi de kısmen sokmak mümkündür. Sigortanın ve şirketin mahkeme hükmü ile ödedikleri miktar diyet miktarından aşağıda kalırsa ilgililer borçlu kalmış olurlar.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele