HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(133) Borçta enflasyon farkı; parayı değerlendirmek.

Soru:
Artırabildiğim paraları herhangi bir araç yerine dövizde değerlendiriyorum. Ancak yabancı devlet hisse senedi almak hoşuma gitmiyor. Tüccar güvenebileceğim para işletebilecek biri de yok. Döviz de dengesiz. İhtiyacım olduğunda bozdururken zarar edip sıkıntıya sebep olabiliyor. Çok yüksek olunca da helal olduğu konusunda şüphelerim beni rahatsız ediyor. İnsanların kendi kendilerine enflasyon oranında faiz alma konularına katılmıyorum ancak, çözüm de üretemiyorum.

Cevap:
Alacaklar tahsil edilirken, borçlar ödenirken enflasyon farkının da ödenmesi gerekir. Aksi halde alınan borç eksik ödenmiş, alacaklının hakkı yenmiş olur. Enflasyon farkının hesaplanmasında bazı problemler bulunduğu için, borçlunun hakkı yenmesin ve fazla ödeme olmasın diye ihtiyaten birkaç puan eksik hesaplama yapılması uygun olur.
Kul hakkından korkan, dürüst ve işbilir müteşebbisler ortaya çıkıp da halkın tasarruflarını, doğrudan veya ÖFK'lar gibi kurumlar aracılığı ile -kâr zarar esası üzerinden- nemalandırmadıkça sizin bahsettiğiniz problem/çözümsüzlük devam edecek, insanlar helal olan, ama verimsiz koruma yöntemlerini sürdüreceklerdir.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele