HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(072) Dinimize göre nişanlı çiftlerin birbirine karşı tavırları nasıl olmalıdır?

Soru:
Sevgili hocam, ben... oturan, islami bir yaşam şeklini kendine ilke edinmiş bir gencim. 27 yaşına kadar aradığım islami özellikte birini bulamadığım için evlenmeyi bu güne kadar erteledim. Rabbime hamd olsun ki aradığım insanı sonunda buldum, ancak aramızda bazı feri meselelerde ufak tefek anlaşmazlıklar meydana geldi, gerçi bunlar çokta büyütülecek türden meseleler değil, ancak bu konuda aydınlanmak istiyoruz...
Hocam biliyorsunuz peygamber a.s döneminden günümüze çok büyük değişiklikler meydana geldi. Biz müslüman gençler olarak bu konuda islami hayatta bazı zorluklarla karşı karşıya kaldık, bu zorluklar karşısında elimizde var olan fıkhi kaynaklar bizlerin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak, belki de bu söylediklerimde nefsimin payları da vardır, eğer böyleyse Allah beni affetsin! İsterseniz size artık konuyu açmak istiyorum. Hocam, ben 3 aya yakın bir zamandır nişanlıyım ancak nişanlımla sadece ilk olarak bir birimizi beğenmek maksadıyla görüşmüş bulunuyorum, ailem gidip onu istedikten ve yüzük taktıktan sonra, aramızda nikah olmadığı gerekçesiyle ikimizde görüşmekten kaçınıyoruz, bu çekingenlik aramızda çok az da olsa doğan sorunların büyümesine, hak etmediği bir düzeye çıkmasına sebep oluyor. Ben de nikahın kıyılması konusunda talepte bulundum, ancak benim ve ailemin tüm ısrarlarına rağmen kızın amcazadeleri nikahın kıyılmasını, adetlerimize ters düşer diye reddettiler, bana evimize gel git biz buna müsade ediyoruz demelerine rağmen gidip gelmeyi uygun görmediğim için gidemiyorum ve dolayısıyla nişanlımı görmek ve aramızdaki sorunları yüzyüze çözmek imkanım kalmıyor, malumunuz telefonla da bazı meselelerin çözümü imkansızdır.
Şimdi sorularıma geçeyim:
Soru 1: Nikahdan önce 3 defa görüşmek diye bir sınır var mıdır veya böyle bir sınırlandırmanın islami kayaklardaki konumu nedir?
Soru 2: Eğer böyle bir hüküm varsa bunun zamanımızla alakası ne düzeydedir?
Cevap:
Soruların teker teker cevabından önce bir genel giriş yapalım. İslam'ın kaynakları her zaman ve her yerde insanların din ile ilgili ihtiyaçlarını karşılamaya yeterlidir; ancak bu kaynaklardan çözümler üretecek, ilâhî ifadeleri belli şartlarda müminlerin hayatlarına uygulayacak olanlar alimlerdir ve onların çözüm çalışmalarına ictihad denir. İslam değişmez, ama ictihad gerektiğinde değişebilir. İctihadların toplandığı kitaplar "fıkıh ve fetva" kitaplarıdır. Zamanımızdan önceki zaman dilimlerinde ve farklı coğrafyalarda ortaya konan ictihadlar (fıkıh) bazen bugün bizim ihtiyaçlarımıza cevap vermeyebilir. Bu durumda vazife, günümüzde yaşayan alimlere düşer, onların çağdaş ihtiyaçlara cevap vermek için kafa yormaları ve açıklama yapmaları (yeni fıkıh kitapları yazmaları) gerekir.
Sorularınıza gelince:
Nikahtan önce ne kadar ve nasıl görüşüleceği ilahî kaynaklarda (vahiyde) sınırlandırılmış değildir; ileride iyi bir aile kurmak için tarafların birbirini tanımasını ve problem çıktığında bunun çözülmesini sağlayacak kadar ve şekilde görüşme yapılır.

Soru 3: Nişanın iki şahsın görüşmesinde bir etkisi yok mudur?
Cevap:
Nişan, evlenme akdi (nikah) sayılmaz, bu sebeple karşılıklı mahremiyet sınırları devam eder; başkalarından nişanlıların farkı, yukarıda işaret ettiğimiz gerekçelerle daha fazla ve farklı görüşme imkanından ibarettir.

Soru 4: Ailesinden sadece annesi ve abisinin bilgisi olarak (babası vefat etmiş) nikahlanmamızın sakıncası olur mu?
Cevap:
Ergenlik çağına gelmiş bir kız ile erkek, kendi irade beyanlarıyla evlenme akdi yapabilirler; ebeveynin ve akrabanın rızası, nikahta bulunmaları... ahlak, âdet ve âdâb ile ilgilidir. Bu Hanefîlerin ictihadıdır ve bana göre de isabetlidir. Bazı mezheplerde kız, kendi nikahını kıyamaz (akitte taraf olamaz) onu velisi temsil eder. Sizin sorunuzda erkek kardeş vardır, o velidir ve onun rızası ile (mezhepleri gerektiriyorsa akdi kızkardeşi adına yapması ile) evlenme akdi (nikah) oluşur.

Soru 5: Kadının dış elbisesiyle abilerimin veya kardeşlerimin veya yeğenlerimin yanına çıkmasının islami bir engeli var mıdır?
Cevap:
Kadın İslam'a göre tesettür ne ise onu gerçekleştirerek, soruda saydığınız kişilerin ve yabancıların yanına çıkabilir, onlarla konuşabilir, sosyal ve medeni ilişkilerini sürdürebilir.

Soru 6: Telefonda görüştüğümüzde birbirimize iltifat etmemizin bir sakıncası var mıdır?
Cevap:
Sakıncası yoktur.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele