www.HayrettinKaraman.net: İslâm Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman'ın Web Sitesi
Geldiğiniz sayfaya geri döner
 
 


Soru:
İnanca ve amele dair konularda vesveseli olan bir kişinin nasıl davranması gerekir. Kafasına takılan konularda cevap bulmayla mükellef midir? Yoksa üzerinde durmasa sorumluluk var mıdır?
Ayrıca güsul abdesti alırken "iğne ucu kadar kuru yer kalma" meselesine takılıyorum. Uzun süre ve çok meşakkatli oluyor. Ne tavsiye edersiniz?

Cevap:
Vesvese şeytandandır ve şeytan sıfatlı insanlardandır. Vesvesenin aşırısı hastalıktır; tedavi edilmesi gerekir.
Dinde zorluk yoktur, Allah kimseyi gücünün üstünde olan, ona zor gelen bir şeyle yükümlü kılmamıştır.
İtikad konusunda insanın kafasına takılan sorulara okuyarak, sorarak, düşünerek cevap bulunabilir; bulunamıyorsa konu bir tarafa (soğutmaya) bırakılır ve mümin yoluna devam eder.
"Gusül ve abdestte vücutta iğne ucu kadar bir kuru yer kalsa abdest ve gusül olmaz" sözü, "insan dikkatli olmalı, kuru yer bırakmamaya gayret etmelidir" anlamında bir teşvik ise doğrudur. Bunun uygulaması ise saatlerce banyoda kalmak, yıkadığı yerleri tekrar tekrar yıkamak değildir. Bir yer en fazla üç kere yıkanınca vazife yerine gelmiş olur ve kuru yer kalmadığına hükmedilir; büyüteçle bakmaya filan gerek yoktur.


 

 
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Röportajlar
Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
Duyurular
 
 
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele