HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Diyanet'in şafak vakti doğru

Oruç tutanların kafalarını karıştıran imsak tartışmaları hakkında konuşan Prof. Hayrettin Karaman, Diyanet'in imsak ve namaz vakti için yaptığı belirlemenin gönül rahatlığı ile uygulanabileceğini söyledi.

Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutanların kafalarını karıştıracak hararetli imsak tartışmaları başladı. Birlik beraberlik mesajlarının verildiği bu mukaddes ayda imsak ve iftar saatleri konusunda ortaya atılan iddialar İslam alemini rahatsız ediyor. Diyanet'in takvimine karşı bazı cemaatlerin kendi takvimlerini oluşturup oruca başlama saatlerini farklı uyguladıkları biliniyor. Biz de "Diyanet'in takvimi insanların kafalarını neden karıştırıyor?" sorusunu İlahiyatçı Prof. Dr. Hayrettin Karaman'a sorduk.

ENİNE YAYILAN IŞIK

Prof. Dr. Karaman, "Diyanet, ayetlere ve hadislere dayanarak imsakın ve sabah namazının ilk vaktinin 'kırmızı şafak değil, beyaz şafakın ilk ışıkları, başlangıcı, enine yayılanı' olduğunu kabul ediyor. Bunu tespit için de hem hesap yaptırıyor hem de gözlem yaptırıyor. Bunu kabul etmeyen taraf ise şafakın kırmızı olduğunu, bunun da daha geç belirdiğini iddia ediyor. İddiasına nakil ve akıl (bilim) yönünden deliller ileri sürüyor. İlim ahlakı şöyle demeyi gerektiriyor: 'Benim görüşüm budur ve bana göre bu doğrudur, başka görüşlere de saygım vardır ama katılmıyorum.' İşte bu söylendiği zaman kafalar karışmaz, insanlar bölünmez, ümmet tefrikaya düşmez. Bana göre Diyanet'in hem imsak hem de sabah namazının ilk vakti için yaptığı belirleme gönül rahatlığı ile uygulanabilir" dedi.

SABAH NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Sabah namazı niçin başka zamanlarda ortalık aydınlanınca kılınıyor da Ramazan'da imsak vakti girince kılınıyor? sorusuna ise Karaman şöyle cevap verdi: "Namazların vakti bir zaman çizgisi değil, zaman aralığıdır. Bu zaman aralığının başında, sonunda veya ortasında bu namazlar kılınabilir. Ramazan'da insanlar, imsak başlayıp namazın vakti girer girmez sabah namazını kılıp yatmak istiyorlarsa bu mümkün olsun diye namaz ilk vaktinde kılınıyor. Sair zamanlarda ise ortalık biraz aydınlanınca kılınması tercih ediliyor. Bu iki uygulama da caizdir, namaz, vakti içinde kılınmış olmaktadır."

SAHABE BİLE TARTIŞTI

İslam alimi Prof. Dr. Karaman, imsakın ve dolayısıyla onunla başlayan sabah namazının ilk vaktinin ne ile belli olacağı, doğu ufkunda beliren hangi aydınlığın ve rengin "imsak ve sabah namazı vaktinin alameti" olduğu konusunun sahabe devrinden beri tartışılmış bir konu olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: "Şimdiye kadar büyük çoğunlukla alimlerin kabul ettikleri ve uygulanan usule eskiden de muhalefet edenler, farklı görüş ileri sürenler olmuştur. Şafak'ın doğu ufkunda enlemesine yayılan beyaz renkli aydınlık değil de kırmızı renkli şafak olduğu iddiası da, ortalık iyice aydınlanmadıkça oruç başlamaz diyenler de eskiden beri vardır. 'Hesap mı, gözlem mi, her ikisi mi' tartışması da yeni değildir. Bu sebeple tartışmaya taraf olanların 'yeni bir buluş yapmış ve tek hakikati yakalamış olma edasından' vazgeçmeleri, daha mütevazı olmaları gerekiyor. Bir de karşı tarafı 'bilerek yanlışta ısrar etme' ithamından vazgeçmeleri icab ediyor."

HASSASİYET VAR

Kurumun, ilmi esas alarak ciddi araştırmalar yaptığını söyleyen Alim "Diyanet bunu yaparken uzmanları topluyor, üniversite ile işbirliği yapıyor, samimi ve ilmî bir sonuca ulaşıyor, bunun doğru olduğuna inanıyor ve ilan ediyor" dedi.

Kurumu töhmet altında bırakmayın

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın öteden beri Müslümanların ulemasıyla ve halkıyla kahir ekseriyetinin kabul ettikleri usulü ve vakti bugün de kabul ettiğini ve uyguladığını ifade eden Hayrettin Karaman, "Diyanet İşleri Başkanlığı'na dönüp 'Siz bilerek yanlışta ısrar ediyorsunuz' demek iftira olur, su-i zan olur, Diyaneti töhmet altında bırakmak olur ki, bunu tasvip etmemiz mümkün değildir" diye konuştu. Karaman, hepimizin tartıştığı bu önemli konuyu şu iki maddenin altını çizerek özetledi: "Diyanet İşleri Başkanlığı farklı görüşlerden habersiz değil. Ve aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı söz konusu farklı görüşlerin doğru olduğunu bildiği halde yanlışta ısrar ediyor değil."

24.07.2013 Tarihli Yeni Şafak Gazetesi Haberi


Ramazan Özel Yazıları İndeksi:

1.) Ramazan ibadeti 2.) İki Ramazan arasında 3.) Ramazan bağışlanma ayıdır 4.) Ramazan kültürü 5.) Orucun tarifi, hükmü ve tarihi 6.) Hikmeti, niçin farz kılındığı 7.) Kimler tutar, kimler tutmaz veya tutmayabilir 8.) Şartları yüzünden orucu zor tutanlar 9.) Oruç tutmayanlar 10.) Orucun vakti 11.) Oruç nasıl tutulur? 12.) Orucu bozan şeyler: 13.) Orucu bozmayan şeyler: 14.) Lüks iftarlar 15.) Teravih namazı 16.) Sahur ve İmsak 17.) Ramazan ve bayram hilâlleri 18.) Ramazan ve Kur'ân 19.) Bir İslamî Şi'âr olarak Kur'ân-ı Kerim (1) 20.) Bir İslamî Şi'âr olarak Kur'ân-ı Kerim (2) 21.) Ramazan'da Türbe Ziyaretleri 22.) Oruç-duâ ilişkisi 23.) Fıtır Sadakası (Fitre) 24.) Oruç ahlâkı 25.) Fukaraya yardım etmek, Kur'an okumak gece ibadeti yapmak 26.) Kadir Gecesi 27.) Ramazan bayramı 28.) Mekke'de Bayram Namazı

EK-1-) Diyanet'in şafak vakti doğru (İmsak Vakti Tartışmaları Hakkında Cevap 2013) (24 Temmuz 2013) EK-2-) Orucun ve namazın vakitleri (İmsak Vakti Tartışmaları Hakkında Cevap 2011) EK-3-) Ramazan'da Eğlencenin Ölçüsü EK-4-) Ramazan ayı içinde Kur’an ile irtibatımızı sağlamlaştırmak EK-5-) İslam dünyası niçin aynı günde oruca başlamıyor?

Soru Konularından İlgili Kategoriler:
* Oruç İle İlgili Sorular * Ramazan İle İlgili Sorular



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

 
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner