HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Ramazan Özel Yazıları 19.) Bir İslamî Şi'âr olarak Kur'ân-ı Kerim (1)

Evrensel bir din olan İslâm'ın mensuplarına Arapça'da "Müslim" denir, bu kelime Türkçemize "Müslüman" olarak geçmiştir. Müslümanlık aynı zamanda bir kimliktir; bu kimliği taşıyanlar, dil, renk, vatandaşlık, coğrafya, sosyal sınıf, millî kültür, etnik özellikler üstünde bir birliğin üyeleridirler; bu birliğin adı "İslâm ümmeti"tir. İslâm ümmetini (Müslümanlar bütününü) diğer din ve ideoloji mensuplarından ayıran ve tanınmalarını sağlayan işaretlere, sembollere, nişanlara, belliklere "şi'âr" (çoğulu: şe'âir) denir. Müslümanları birbirine bağlayan ve gruplara göre farklı olan tabîî, sosyal, siyasî, coğrafî... bağlar vardır. Bu bağlar ümmet birliğine, dolayısıyla İslâm'a aykırı olmadıkça meşrûdur, çoğu teşvik de edilmiştir. Ancak bütün bu bağların üstünde olan, onları destekleyen, kontrol eden ve aşan bağ "dindaşlık bağıdır", Müslüman kimliğinin temsil ettiği ilişkidir. Kur'ân'a göre bu ilişkiyi ifade eden ve yönlendiren temel kavramlar "kardeşlik, velâyet (birbirinin velîsi, koruyucusu, temsilcisi, tarafı olmak), yardımlaşma, dayanışma, hep birden Allah'ın ipine sarılmadır". Müslümanlar bu kavramları hayatlarını yöneten ve yönlendiren kurallar haline getirmedikçe ümmeti oluşturamazlar, ümmeti oluşturmadıkça da güçlü olamaz, diğer kültür ve medeniyetlere alternatif olacak çağdaş İslâm medeniyetini dünyaya takdim edemezler. Tarihte oluşturulan İslâm medeniyeti ne Arap'a, ne Acem'e, ne Türk'e, ne de başka bir kavme aittir; o, bütün Müslüman kavimlerin, etnik ve kültürel grupların ortaklaşa oluşturdukları ve katkı sağladıkları "Müslümanlar medeniyeti" veya "İslâm medeniyetidir".

Yukarıda tanımı geçen şiarlar, Müslüman kavimlerden, uluslardan, gruplardan birine veya birkaçına değil, bütün Müslümanlara (ümmete) ait şiarlardır; semboller, işaretler ve belliklerdir. Onlar kimliklerdeki vatandaşlık sembollerine benzerler, bir kimsenin kimliğinde TC. kelimesi veya ay-yıldız işareti görüldüğünde onun Türk ve TC. vatandaşı olduğu anlaşılır; bir kimsede, grupta, kurumda, yerleşim bölgesinde... İslâmî şiarlar görüldüğünde veya işitildiğinde de o kimsenin, o şeyin ve orasının Müslüman olduğu, İslâm'a ait bulunduğu anlaşılır. İslâmî şiarlar için verilen listelerde şunlar zikredilmektedir: Besmele, selâm, dinî günler (Ramazan ayı dahil) ve bayramlar, ezan, kıble, cemâatle namaz, cum'a namazı, câmî, minare, Kur'ân, hac ibâdeti, Peygamber (s.a.v.)'in sünneti.

12 Ekim 2006
Perşembe


Ramazan Özel Yazıları İndeksi:

1.) Ramazan ibadeti 2.) İki Ramazan arasında 3.) Ramazan bağışlanma ayıdır 4.) Ramazan kültürü 5.) Orucun tarifi, hükmü ve tarihi 6.) Hikmeti, niçin farz kılındığı 7.) Kimler tutar, kimler tutmaz veya tutmayabilir 8.) Şartları yüzünden orucu zor tutanlar 9.) Oruç tutmayanlar 10.) Orucun vakti 11.) Oruç nasıl tutulur? 12.) Orucu bozan şeyler: 13.) Orucu bozmayan şeyler: 14.) Lüks iftarlar 15.) Teravih namazı 16.) Sahur ve İmsak 17.) Ramazan ve bayram hilâlleri 18.) Ramazan ve Kur'ân 19.) Bir İslamî Şi'âr olarak Kur'ân-ı Kerim (1) 20.) Bir İslamî Şi'âr olarak Kur'ân-ı Kerim (2) 21.) Ramazan'da Türbe Ziyaretleri 22.) Oruç-duâ ilişkisi 23.) Fıtır Sadakası (Fitre) 24.) Oruç ahlâkı 25.) Fukaraya yardım etmek, Kur'an okumak gece ibadeti yapmak 26.) Kadir Gecesi 27.) Ramazan bayramı 28.) Mekke'de Bayram Namazı

EK-1-) Diyanet'in şafak vakti doğru (İmsak Vakti Tartışmaları Hakkında Cevap 2013) (24 Temmuz 2013) EK-2-) Orucun ve namazın vakitleri (İmsak Vakti Tartışmaları Hakkında Cevap 2011) EK-3-) Ramazan'da Eğlencenin Ölçüsü EK-4-) Ramazan ayı içinde Kur’an ile irtibatımızı sağlamlaştırmak EK-5-) İslam dünyası niçin aynı günde oruca başlamıyor?

Soru Konularından İlgili Kategoriler:
* Oruç İle İlgili Sorular * Ramazan İle İlgili Sorular



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

 
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner