HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Ramazan Özel Yazıları 3.) Ramazan bağışlanma ayıdır

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) ümmetini sevdiği, onların sonunda cennet ve cemâl ile müşerref olabilecek bir hayat sürmelerini istediği için bu fırsatı bahşeden davranışları ve ibâdetleri teşvik etmiştir. Bu cümleden olarak Ramazan ayının orucu ve teravihi ile ilgili, insanı heyecanlandıran ve heveslendiren güzel sözleri vardır. Bunlardan birinde "İnancının gereği olarak ve Allah rızâsı için Ramazan ayını oruç tutarak geçiren kulun Allah, geçmiş günahlarını bağışlar" buyurmuşlardır. Bu hadîs sahîh kaynaklarda yer almıştır, bu sebeple uydurma demek mümkün değildir. Öte yandan Kur'ân'da ve hadîslerde, işlenen günahlarla ve bunların getireceği sonuçlarla ilgili açıklamalar yapılmıştır. Meselâ haksız yere bir mümini öldürmenin âhirete ait cezâsının uzun müddet yanmak üzere cehenneme girmek olduğu bildirilmiştir (Nisâ: 4/93). Dünyadaki cezâsının da kısas olduğu malûmdur. Böyle bir günahı işledikten sonra katilin, bir ay oruç tutarak hem dünya hem de âhiret cezâsından kurtulacağı düşünülemez. Böyle hadîsleri yorumlarken ilgili âyet ve hadîslerin tamamını bir arada değerlendirmek gerekir. Bu değerlendirmeyi yapan âlimler, Peygamberimiz'in (s.a.v.) maksadının bütün günahlar olmayıp "küçük günahlar" olduğunu ifade etmişlerdir. İnsan günde yüzlerce küçük günah işlemektedir, bunlar da çoğalınca büyük günah kadar kötü sonuçlar doğuracaktır. Mümin yılda bir ay oruç tutarak (başka hadîslere göre Cuma namazı kılarak, Kadir Gecesi'ni ihyâ ederek, umre yaparak, abdest alarak...) birikmiş küçük günahlarının affedilmesini sağlayabiliyorsa bu da büyük bir kazançtır.

Büyük günahların affını Allah Teâlâ tövbeye bağlamıştır. Tövbe pişman olmak, Allah'tan affetmesini dilemek ve bir daha yapmamaya azmetmekle gerçekleşir. Allah'a şirk koşmak (bir tek Allah'tan başka tanrılar edinmek ve bunlara tapınmak) müstesna Allah'ın bağışlamayacağı bir günah yoktur.

25 Eylül 2006
Pazartesi


Ramazan Özel Yazıları İndeksi:

1.) Ramazan ibadeti 2.) İki Ramazan arasında 3.) Ramazan bağışlanma ayıdır 4.) Ramazan kültürü 5.) Orucun tarifi, hükmü ve tarihi 6.) Hikmeti, niçin farz kılındığı 7.) Kimler tutar, kimler tutmaz veya tutmayabilir 8.) Şartları yüzünden orucu zor tutanlar 9.) Oruç tutmayanlar 10.) Orucun vakti 11.) Oruç nasıl tutulur? 12.) Orucu bozan şeyler: 13.) Orucu bozmayan şeyler: 14.) Lüks iftarlar 15.) Teravih namazı 16.) Sahur ve İmsak 17.) Ramazan ve bayram hilâlleri 18.) Ramazan ve Kur'ân 19.) Bir İslamî Şi'âr olarak Kur'ân-ı Kerim (1) 20.) Bir İslamî Şi'âr olarak Kur'ân-ı Kerim (2) 21.) Ramazan'da Türbe Ziyaretleri 22.) Oruç-duâ ilişkisi 23.) Fıtır Sadakası (Fitre) 24.) Oruç ahlâkı 25.) Fukaraya yardım etmek, Kur'an okumak gece ibadeti yapmak 26.) Kadir Gecesi 27.) Ramazan bayramı 28.) Mekke'de Bayram Namazı

EK-1-) Diyanet'in şafak vakti doğru (İmsak Vakti Tartışmaları Hakkında Cevap 2013) (24 Temmuz 2013) EK-2-) Orucun ve namazın vakitleri (İmsak Vakti Tartışmaları Hakkında Cevap 2011) EK-3-) Ramazan'da Eğlencenin Ölçüsü EK-4-) Ramazan ayı içinde Kur’an ile irtibatımızı sağlamlaştırmak EK-5-) İslam dünyası niçin aynı günde oruca başlamıyor?

Soru Konularından İlgili Kategoriler:
* Oruç İle İlgili Sorular * Ramazan İle İlgili Sorular



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

 
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner