HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Hayırlı olsun

Recep Tayyip Erdoğan ezici bir fark ile seçimi kazandı, ayın 28'inde mazbatasını alacak ve hayırlısı ile ülkenin 12. Cumhurbaşkanı olarak vazifeye başlayacaktır.

Muhalefetin şu gülmenin zor olduğu günlerde bile insanı güldüren hesaplarını, kimin kazandığı kimin kaybettiği konusundaki saçmalamalarını kaale almıyor, ilgilenmiyorum.

Benim ilgilendiğim hususlar şunlardır:

Özbe öz bu ülkenin bir çocuğu, hem de sıradan bir ailenin çocuğu, s'ay ve liyakat kanunlarına göre alnının teri ile basamak basamak yükselerek cumhurbaşkanı oldu. Bundan önceki sevgili Cumhurbaşkanımız da aynı nitelikteki bir ailenin çocuğu idi ve aynı zor yolculuk sonunda o makama gelmişti. 1940'lı, hatta ellili yıllarda nahiye müdürü bile olmaya göz dikemeyen taşralılar bugün ülkenin bütün iş ve görev alanlarında boy gösteriyorlar. Üstelik son başkanı doğrudan halk seçti; demokrasi halkın iradesinin egemenliği ise bu konuda o egemenlik ilk defa ete kemiğe büründü. Şimdi başkan kanuni dönemi içinde vazife yapacak, bir manada imtihan verecek, halk beğenirse yine seçecek, beğenmezse değiştirecek. "Herkes bana bey'at etsin, etmeyen kafirdir, keserim" diyenlerin de yaşadığı bu dünyada bütün eksiklik ve kusurlarına rağmen demokrasinin iyi tarafları bunlar olsa gerektir.

Seçim propagandaları yapılırken yoğun bir "kucaklama" edebiyatına şahit olduk. "Cumhurbaşkanı bütün halkı kucaklamalı, kimseyi dışlamamalı, işte bizim adayımız böyle" diyorlardı.

"Âyînesi iştir kişinin lâfa bakılmaz - Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" şeklindeki hikmetli beyit mealen "insanın ne olduğunu gösteren ayna onun işi ve davranışıdır, bir şahsın aklının derecesini görmek istiyorsanız eserine bakın" diyor.

Sayın Erdoğan bu makama seçildiği anlaşıldıktan sonra yaptığı meşhur "Balkon Konuşması"nda kucağını, bu ülkede yaşayan bütün insanlara, hiçbir ayrım gözetmeksizin ve olanca genişliği ile açtı. Muhalefete de "gelin, geçmişin kırgınlıklarını ve çatışma dilini bir yana bırakalım, yeni Türkiye'yi beraber kuralım" dedi. Bu davetten sonra, Cumhurbaşkanı hukuk, ahlak ve ülke menfaati bakımından yanlış bir adım atıp bunda da ısrar etmedikçe bütün halkın ve özellikle de siyasi muhalefetin yapacağı şey bu sese kulak vermek ve yeni bir tecrübeyi birlikte başarmaya çalışmaktır. Bunu yapacak yerde daha ilk adımda yine nefret ve çatışma dili kullanılır, birlikte yürümeye yanaşılmaz, sen ben davasına düşülürse sorumluluk bunu yapanlara ait olur ve millet de bunu asla unutmaz, yeri ve zamanı geldiğinde değerlendirir.

Demokrasi ile yönetilen ülkelerde farklı ideolojilerin, dünya görüşlerinin ve bunlardan biri içinde de farklı projelerin ve tercihlerin bulunması, yarışması, kendini ifade etmesi tabiidir. Ancak yürürlükteki hukuka ve mevzuata göre herhangi bir konuda bağlayıcı bir karar alınınca buna bütün vatandaşlar (gruplar) saygı duymak, itaat etmek ve uymak durumundadırlar. Eğer bir grup çıkar da "ben itaat etmeyeceğim" derse, usulüne uygun olarak alınmış kararı "hıyanet" gibi ağır suçlamalarla karşılarsa o grup demokrasiyi hazmedememiş demektir.

İslam'da da kural şudur: Yöneticilere, İslam'ın temel kaynak ve kanunlarına aykırı olmayan bütün kararlarında itaat edilir. Farklı anlayış, yorum ve içtihadlar itaatsizliğin ve fiilî muhalefetin gerekçesi olamaz.

14.08.2014



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi