HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


IŞİD'in hilafet ilanı ve Karadavi

Yerden mantar biter gibi bir IŞİD çıkıyor, belli ki bir yerlerden önemli yardımlar alıyor, boşluklardan da yararlanarak İslam ülkelerini işgal etmeye, yakıp yıkmaya, kesip asmaya başlıyor, derken bir gün de hilafet ilan ederek bütün Müslümanları, kendi seçtikleri halifeye bey'at etmeye (bağlılık yemini etmeye) çağırıyor.

Bu gelişme karşısında bazı Müslümanların kafaları karışıyor, bey'at etmekle etmemek arasında gidip gelenler, bey'at edenler, bunu bir oyun olarak görüp ümmeti uyaranlar oluyor. İslam muhaliflerinin ise bir "zil takıp oynamadıkları" kalıyor. Öyle ya, tam da istedikleri gibi yine Müslümanların gündemi lüzumsuz konularla işgal edildi, dikkatler başka yönlere çekildi, Müslümanlar birbirini tekbir getirerek öldürmeye başladılar, mevcut tefrika yetmiyormuş gibi bir yenisi daha eklendi…

Her neredelerse, kimler ise, yetkiyi ve etkiyi nereden alıyorlarsa bilsek de şu İslam alimleri tek ses olarak bir ortaya çıksalar, her köşede bir "İslam Alimleri" topluluğu olmasa, İslam dünyasında önemli bir olay ortaya çıktığında hemen bu alimler (meclisi, şurası, birliği…) toplanıp konuyu görüşseler ve ümmeti aydınlatan, yol gösteren, yönlendiren açıklamalar yapsalar belki yaraya bir ölçüde merhem olacak, ama henüz böyle bir oluşum ortada yok.

Şurada burada açıklamalarına kulak vermek gereken münferit veya topluluk halinde alimler var, daha iyisi ortaya çıkıncaya kadar bunları dinlemek, açıklamalarını itibara değer bir görüş olarak hesaba katmak faydadan hali değildir. Bu alimlerin itibar ve otoritelerinin ölçütü, ülkelerinde ve dünyada muteber insanların onlara yönelik değerlendirmeleri olabilir.

Bana göre bu alimler topluluklarının biri de başında Yusuf el-Karadavî'nin bulunduğu Dünya İslam Alimleri Birliği'dir.

Geçenlerde bir "gezici" gazetenin bir köşe yazarı Karadâvî'nin, IŞİD dahil Ortadoğu'daki isyan hareketlerine alkış tuttuğunu yazdı. Bu bilgi/haber benim bildiğim Karadâvî'ye uymadığı için haberin aslını araştırdım. Biliyordum ve bir daha teyit almış oldum ki, Karadâvî'nin başkanı olduğu alimler birliğinin "alkış tuttuğu" olay, Ortadoğu'daki zulme, diktatörlüğe, ülkeyi yabancılara peşkeş çekmeye, halkın iradesini şiddetle bastırmaya yönelik uygulamalara ve uygulayıcılara baş kaldırma olayıdır; onlar bu isyanı, bu devrimi, bu uyanış ve silkinmeyi alkışlıyorlar. Bu arada bulanık suda balık avlamaya kalkışan gafil veya hain çıkışlara ise karşı çıkıyor ve ümmeti uyarıyorlar.

Son günlerde yaptıkları önemli bir uyarı da önce IŞİD iken şimdi İD olan oluşumun hilafeti ilan etmesi ve birini halife seçerek ümmeti ona bey'at etmeye çağırmaları, bey'at etmeyenlere maddi ve manevi baskı uygulamaları ile ilgilidir. Bu olayı gayr-i meşru ve zararlı ilan etmiş ve ümmeti uyarmışlardır.

Gelecek yazıda bu bildiriyi özetleyeceğim.

13.07.2014



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi