HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


İmam Hatiplerin yoldaş, kardeş ve hizmet anlayışı

Daha önceki bir yazımda ifade ettiğim gibi "sahih İslam'ı benimseyen; bunu yaşamayı, yaşatmayı ve yaymayı gaye edinen" bütün müminler "İmam Hatiplerin hem kardeşleri hem de yoldaşlarıdır." İslam dairesinden çıkmamakla beraber sahih islam'ın dışında kalanlar ise "din kardeşleridir", "ama yoldaşlar" değildir.

İmam Hatipler (Bu adı taşıyan okullardan mezun olanlar) ırkçı ve kavmiyetçi değil, ümmetçidirler. Elbette akrabaya, komşuya, aynı kaderi paylaşmış olan insanlara, eşe ve dosta karşı İslam'ın müminlere yüklediği farklı vazifeler vardır ve bu sebeple aynı dili konuşan, aynı kaderi paylaşmış olan, aynı coğrafyada yaşayan müminleri daha fazla sevmek, İslam'a hizmet yarışında onların birinci gelmeleri için çaba göstermek (eğer buna milliyetçilik demek caiz ise bu manada bir milliyetçilik) İslam'a aykırı değildir. Ama milliyetçilik deyince anlaşılan manadaki yapı ümmet birliğine ve "müminlerin kardeşliğine" ters düşer ve bu sebeple İmam Hatipler kavmiyetçi değil, ümmetçidirler.

İmam Hatipler hizmet yarışına taliptirler, ama tekçi ve tekelci değildirler. Onlar "İslami hizmeti ancak İmam Hatipler yapar, başkalarına itibar etmeyin" demezler. Onların, Hz. Peygamber'den başka "tek ve eşsiz" bir imamları, lideri, önderleri yoktur. Allah Resulü'nün (s.a.) izinden giden, O'nu ve örnek ashabını rehber edinen, ilmi, fazileti ve hizmeti ile temayüz etmiş bulunan bütün alimlere, İslam büyüklerine sevgi ve saygıları vardır; her çiçekten bal alan arı misali her alimden istifade eder, dağarcıklarını doldurur, erdem karnelerini tekmile gayret ederler.

İmam Hatipler, farklı okullarda okumuş, farklı üstadlardan feyiz almış veya ilimden ve irfandan mahrum kalmış insanlara tepeden bakmaz, onları dışlamaz, ayrımcılık yapmazlar. "Allah madem ki bize bu büyük nimeti lütfetmiş, bunun şükrü paylaşmaktır" anlayışı içinde ilmi ve değerleri paylaşmak ve yaygınlaştırmak için kucaklarını alabildiğine açarlar.

Yukarıdaki paragrafların son kelimelerini "yapmalıdırlar, etmelidirler" anlamında söylüyorum; hedefimiz budur ve inşaallah camia olarak bu hedefe ulaşacağız.

İşte bu hedefe ulaştığımızda ülkemizde ve dünyamızda "İslam'ın hâdimleri" olmaya en layık olan camia İmam Hatipler olacaktır. Bir hesaba göre yüz, diğerine göre 63. yılları mübarek olsun!

19.01.2014


(Site Editörünün Notu: Bu makalenin grafik versiyonu da bulunmaktadır, buradaki resime tıklayarak indirebilirsiniz:)



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi