HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Sandıksız demokrasi olur mu?

Her toplumda gayr-i memnunlar vardır ve genellikle bunlar sandıktan ümitlerini kesmişlerdir; çünkü azınlıktadırlar.

Peki çoğunluk memnun mudur?

Çoğunluğa dahil olanlar da fert ve grup istekleri, çıkarları ve beklentileri bakımından tam tatmin ve memnuniyet içinde olamazlar; ama genel hedefler, kamuya ve ülkeye ait kazanımlar bakımından memnun oldukları sürece sandıkta tercihlerini kullanır ve çoğunluğa dayalı iktidarı gerçekleştirirler.

Demokrasinin sayılamayacak kadar çok problemleri, arızaları, tutarsızlıkları var; lakin insanlar şimdilik bundan iyisini bulamadıklarını söylüyorlar. Bu bağlamda -azınlığın iradesini iktidara taşıma bakımından- sandık problemli ve yetersiz olsa bile az çok demokrasiye hayat verebilmek için başka bir araç bulunamamıştır.

Azınlıkların hak ve özgürlüklerini, demokrasi adına, çoğunluğa karşı savunanlar da sandığı kaldırmaktan söz etmiyorlar; ama "demokrasi sandıktan ibaret değildir" diyorlar ve çoğunluğa bir "demokratik ödev" yüklüyorlar: Azınlıkların hak ve özgürlüklerini korumak, onların da taleplerini karşılamak.

Peki bu talepler çoğunluğun talepleri, değerleri ve iradesi ile çatışıyor/çelişiyorsa çözüm nasıl olacak?

Mesela bazıları "benim/bizim özel hayatımıza kimse karışmasın"; bazıları da "filan yerler mabed olarak kabul edilsin" diyorlar. Sandıktan çıkan çoğunluk iktidar ve tabanı da bunları kabul etmiyor; çözüm nasıl olacak?

"Azınlık mahrum olmasın, çoğunluk kabul etsin" derseniz, çoğunluğun iradesinin hiçe sayıldığı bir "demokrasi" nasıl oluyor?

"Efendim çoğunluk başkalarının hak ve özgürlüklerine niçin müdahale ediyor, onlara ne?" diyenler oluyor.

Peki bu talepler ve istekler çoğunluğa maddi veya manevi olarak zarar veriyor, onların hak ve özgürlükleri ile çatışıyorsa yine bu itiraz yapılabilecek m?

Herkese ait bir meydanda yöneticilerden izin almaksızın toplanan, burada çadırlar kuran, ortalığı sidik kokusuna boğan, küçük büyük çadırlarda karışık yatan, o meydanda hakkı olan başkalarını mahrum edenler engellenirse "özel hayatlarına müdahale" edilmiş oluyor; edilmeyecek mi?

Birisi bir değirmen yapsa sonra "burası mabed"dir dese; kendisi için bunu diyebilir, kendisi gibi düşünenler için de diyebilir, ama çoğunluğa döner de "'kanun çıkarın, buranın mabed olduğunu hepiniz kabul edin, herkes, bizim gibi inanmasa da buraya mabed desin" derse azınlık hakkıdır diye çoğunluk buna da mı evet diyecek?

Demokrasinin yeni baştan tartışılmasına bir diyeceğim yok da, azınlığın her talebinin -çoğunluğa rağmen- yerine getirilmesinin teoride kalacağını, uygulamada daha çok sandıktan çıkan iktidarın dediğinin olacağını düşünüyorum. Bu durumda azınlığa düşen ülkenin varlık ve huzurunu tehlikeye düşürmeden talebini devam ettirmek ve yenilerini meşru yoldan alıncaya kadar alabildiği ile yetinmektir.

21.07.2013



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi