HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


ABD ve biz

Obama yeniden başkan seçildi, ABD bütün dünyayı iyi veya kötü etkileyen bir ülke; bu ülkenin yöneticilerinin kişilik, ahlak, siyaset renkleri de bu yüzden önemli ve herkesi ilgilendiriyor. Halkının büyük çoğunluğu Müslüman olmayan ve demokrasiye bağlı bulunan bu ülkenin sıkıntıları ve ümitleri var; bunların başında ekonomik kriz ve sosyal gruplar arasındaki mesafenin giderek büyümesi, birliğin ve barışın tehlikeye girmesi var. Obama'nın zafer konuşmasından birkaç cümle alarak, benzeri biz dahil birçok ülkede mevcut bu problemlerle nasıl başa çıkacağı konusunu irdelemek istiyorum:

"Birliğimizin ileri doğru geliştiğini görüyoruz".

Aslında birliğin ileri doğru geliştiği yok, ama aleve yonga, yangına benzin dökmenin de faydası olmadığından bu üslubu kullanıyor.

"Biz, Amerikan ailesi olarak hepimiz bir ulus halinde bir aradayız. Bizim yolumuz uzundu ve yolumuzu mücadeleyle aştık ve Amerika için iyi günler daha önümüzde. Bu ülke, diğer ülkelerden daha zengin bir ülke. Ama bizi zengin yapan bu değil. Üniversitemiz, kültürümüz de değil. Amerika'yı istisnai kılan, bizi bir arada tutan şey, dünyadaki en büyük çeşitliliğe sahip olan toplum olmamız".

Amerika bir ulus devlet, hemen bütün ulus devletler gibi onun da halkı tek bir ırktan, renkten, soydan, kavimden oluşmuyor; yetmiş iki buçuk etnik grup bir araya gelmiş ve "bir ulus" oluşturmuşlar. Peki bu grupları bir ulus yapacak, bir arada tutacak, aralarında sevgi, barış ve dayanışma sağlayacak maddi ve/veya manevi unsur nedir? Bu can alıcı soruya Obama'nın da vereceği gerçekçi ve ikna edici bir cevap yok, ancak onun vurgu yaptığı unsur dikkat çekici. Bizde bazı yazarlar sıkça ekonomik unsura atıf yaparlar, ekonomi bozulursa her şeyin altüst olacağını söylerler. Bu teşhiste gerçeklik payı bulunmakla beraber ekonomiyi de ikinci plana düşürecek manevi unsurdan söz etmezler. Obama bu psiko-sosyal manevi unsura ağırlık veriyor, "Bizi bir arada tutan şey, dünyadaki en büyük çeşitliliğe sahip olan toplum olmamız" diyor. Diyor da, bu çeşitlilik uzun zaman bir zenginlik olmuşsa da giderek ayrışmaya dönüşüyor, bu ayrışma ve belki çatışmanın ilacı nedir? Obama ona dokunmuyor, dokunamıyor. Din, ahlak, eğitim… diyemiyor; çünkü bu unsurlarda birlik yok ve uç veren kriz bunlara rağmen uç veriyor.

Geçende bir yazı okudum, yazar, "İslam birliğimizin harcı olamıyor" diyordu. ABD'de Hristiyanlığın binbir çeşidi yanında başka dinler de var, Türkiye'de ise başka dinler devede kulak. Peki buna rağmen niçin İslam birleştiren harç olamıyor. Bu sonucun İslam'dan kaynaklandığı söylenemez; çünkü o, Müslüman olsun olmasın ümmetin ve teb'anın birlik, beraberlik, iyilik, barış ve dayanışma içinde yaşamalarını hem hararetle tavsiye ediyor, hem de gerekli tedbirleri almış. Olumsuz sonuç "Müslümanız diyenlerin onu doğru anlayıp yaşamamalarından, bu milletin çocuklarından bir kısmının da bu dine cephe almalarından" kaynaklanıyor.

"Romney'i tebrik ediyorum. Çok güçlü bir çalışma yürüttü. Önümüzdeki haftalarda Romney'le bir araya geleceğiz, ülke hakkındaki görüşlerimizi paylaşacağız" diyor, rakibi de onun başarılı olması için dua ettiğini söylüyor.

Ülkemizdeki iktidar-muhalefet arası ilişkisiyle mukayese edildiğinde ibret alınası bir manzara!

"Ekonomimiz toparlanıyor. Savaş dönemi sona eriyor. Ben umutlu olalım diyorum. Ama kör bir umuttan bahsetmiyorum. Sizlerin çabalarıyla, Allah'ın yardımıyla bu yolda ilerleyeceğiz ve dünyadaki en büyük ülkeyi daha da ileri götüreceğiz".

Güçlü başkan ümitli, ama ümidi kör ve hayali değil; halkının çabası ve Allah'ın yardımı şartına bağlı.

Kültürümüzde bir söz vardır: "Gayret bizden, tevfik (başarı lutfu) Allah'tandır" deriz. ABD Başkanı başka dinden, ama bizimle ortak bir değere sahip olduğu anlaşılıyor. Bizim siyasilerimize de bu değeri hatırlatıyorum: Boş çekişmeleri, illa da iktidar hırsını bir yana bırakın, hep birlikte ülke için çalışın ve kulu olduğunuzda Allah'a güvenin.

08.11.2012



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi