HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Ramazan'da Eğlence

Önce bir şikayet mektubunu size aktarayım:

"Selamun Aleykum Hocam;

Öncelikle Ramazan ayınız mübarek olsun. Ben sizin Viyana'dan öğrencinizim, daha doğrusu bize seminerler vermiştiniz...Viyana tıp üniversitesinden yaklaşık 3 yıl önce mezun oldum, şu an Türkiye'de çalışıyorum. Hocam siz bizim için daima hakkı savunan çok iyi bir örnek oldunuz, o nedenle direk size bu mevzuyu danışmak istedim.Şu günlerde gerek yaşadığım şehirde (Ankara'da) gerekse medyada Ramazanın bir eğlence ayı olarak tanıtılmasından çok üzüntü duyuyorum, hatta tahammül bile edemiyorum. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Ramazan ayını bu şekilde mi geçirirmiş?! Biz Ankara Hamamönü'nde Taceddin Dergahında iftar edelim dedik ve hayal kırıklığına uğradık. Belediye Ramazan Faaliyetleri adı altında tam bir panayıra çevirmiş orayı. Sazlı sözlü oyunlar, kadın şarkıcılar, durum bu şekilde hocam.Yani ortamın uzaktan yakından ramazanın ruhu ile alakası yok. Hocam size yazmamın sebebi bu. Durumu nasıl düzeltebiliriz, ramazanın tövbe ayı olduğunu nasıl dile getirebiliriz. Özellikle belediyelerin yapmış olduğu bu çalışmaları nasıl engelleyebiliriz, ya da güzelleştirebiliriz?..."

Ramazan gelince medya, belediyeler, bazı sivil toplum kuruluşları çeşitli faaliyetler gösteriyorlar. Bunların bir kısmı Ramazan'ın ve oruç ibadetinin ruhu, manası ve şekliyle uyumlu; bunlardan memnun oluyoruz. Bir kısmı ise -şikayet mektubunda anlatıldığı gibi- Ramazan ve ibadetle alakasız, hatta bu mübarek ayın havasını kirleten faaliyetler.

Medya'da, camilerde, çadırlarda ilgili ve bilgili insanlarımız Ramazan'dan, oruç ibadetinden ve bu münasebetle genel olarak İslam'dan bahsediyor, güzel, faydalı açıklamalar, irşadlar yapıyorlar. Biraz da bunlara kulak vermek gerekiyor. Ben bunların hiç birinden şunu duymadım: "Ramazan geceleri eğlence geceleridir, her türlü eğlence, cıvıklık, İslam'a göre meşru olmayan gösteriler, sırf insanlar eğlensinler, hoşça vakit geçirsinler diye Ramazan gecelerinde mübahtır."

Hocalar böyle demiyorlar, onlar insanları bu mübarek ayda daha fazla ibadete teşvik ediyorlar, bu ayın bütün bir yılda daha iyi Müslümanlar olarak yaşayabilmemiz için bir eğitim fırsatı olduğunu söylüyorlar. Elbette Peygamberimiz Ramazan gecelerinde böyle şeyler yapmadı, yaptırmadı. Daha çok Kur'an okudu, daha çok ibadet etti, daha çok fakir fukara ile meşgul oldu...

Belediyelerin iftar sofraları kurmaları, buraya güzel insanları çağırarak konuşmalar yaptırmaları, güzel sesli ve tilavetli hafızlarımıza Kur'an-ı Kerim okutmaları, dînî musiki icra ettirmeleri... güzel faaliyetler, bunlardan dolayı onlara teşekkür etmeliyiz. Ama eğlence adına yapılanlar, yaptırılanlar çizmeyi aşıyor, meşruiyet sınırını geçiyor, Ramazan ruhunu bunaltıyor ve manasını kaybetme etkisi gösteriyorsa onları tedbire davet etmek gerekiyor.

Ben onların iyi niyetli olduklarını düşünüyorum ve ikaz edildiklerinde bu konuya eğileceklerinden de eminim.

14 Ağustos 2011 Pazar



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi