HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Tek başına çıkışlar zarar veriyor

Çarşamba gününün basınında şöyle bir haber yer aldı: "Adana'da Kanuni İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Tuğba Y. 5 gündür okula türbanla girmek istediği için okul yönetimi tarafından derslere alınmayınca baba Hüseyin Y. Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacağını söyledi."

Muhtemelen ergenlik çağına gelmiş bir kızımızın örtünme emrine uyması, usulüne göre giyinmesi ve örtmesi gereken yerlerini uygun giysilerle örtmesi gerekli ve güzel bir davranış. Ancak aynı durumda olan milyonlarca kızımız var ve bunların da önemli bir kısmı, serbest olsa örtünmek istiyorlar. Velileri de bu isteği inançları gereği destekliyorlar. Yıllardan beri -siyasetçiler bir yana- sivil toplum zaman zaman büyük fedakarlıklara da göğüs gererek örtünme (tesettür) yasağının kalkması için çaba gösteriyor. Bu günlerde hem siyaset cephesinde hem de toplum kesimlerinde yoğun bir şekilde yasağın kalkmasına yönelik faaliyetler var.

Samimi de olsa bir Müslümanın tek başına yapacağı bir çıkış, bir teşebbüs bu çabalara nasıl tesir edecek? İşte bu sorunun herkes tarafından sorulması gerekiyor.

Daha önce idari ve adli mahkemelere başvuruldu, Danıştay, Anayasa Mahkemesi, hatta AİHM fayda yerine zarar getirdi ve meseleyi düğümledi.

Madem ki milyonlarca mağdur var, böyle münferit (tek başına) teşebbüsler ve çıkışlar yerine oturup enine boyuna konuşmak ve birlikte hareket etmek, zamanı gelmeden bir adım atmamak aklın yoludur.

Bu münasebetle başörtüsünün dindeki yeri konusunu hâlâ tartışanlara ve Ahzâb suresinin 59. âyetine dayanarak Kur'an'da başörtüsünün gerekli olmadığını ileri sürenlere bir daha hatırlatalım:

Zamanında öyle gerektiği için Müslüman ve hür kadınların böyle olmayanlardan ayırt edilmeleri ve bu manada tanınmaları maksadıyla (Ahzâb suresinde) "kadınların, dışarı çıkarken bir dış giysiye (cilbâba) bürünmeleri" buyurulmuştur. Bu ayet tesettür (dince gerekli olan örtünme) ayeti değildir. Örtünme âyeti Nur suresinin 30. ve 31. âyetleridir; bu ayetlerde ve onu açıklayan hadislerde hem başörtüsü vardır, hem genel olarak tesettür vardır, hem mahrem ve namahrem açıklamaları vardır, hem de örtünmenin amacı açıkça ifade edilmiştir.

21.10.2010



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi