HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Müslümanların duyarsızlığı

Çevremizde olup biten haksızlıklar, ayıplar, günahlar, çirkinlikler karşısında duyarsız kalmamız, vudumduymaz olmamız bazılarını isyan ettiriyor. İşte bir okuyucumun isyanı.

"Değerli hocam, vaktinizi işgal ettiğim için özür dileyerek Türkiye'deki İslami camianın bazı konulardaki duyarsızlığı ile ilgili görüşlerinizi sormak istiyorum. Önce kısaca kendi düşüncelerimi ifade edeyim izninizle. Öğrendiğimize göre insanın insana zulmetmesi hiç bir sistemde tasvip görmeyecek bir durumdur. 'Küfr ile abad olunur, zulm ile abad olunmaz' denilmiştir. Böyleyken camiamız içinde hiç de azımsanmayacak bir şekilde aile içi şiddet, kadına karşı güç kullanma, kul hakkını gaspetme fiilleri gerçekleşmektedir. Halbuki Müslüman bir topluluk olarak şunu gönül rahatlığı ile söylememiz gerekirdi :'Bu insanlar (Türkiye'deki Müslümanlar) asla eşlerine karşı şiddet kullanmazlar. Hz. Peygamber'in ailesine yumuşaklıkla muamele edişini örnek alırlar. Asla sigortasız işçi çalıştırmazlar, Allah'a verecekleri hesaptan korkarlar v.b'. Böyle diyemiyoruz çünkü aramızda bunları yapanları görmezden geliyor, işlerine ses çıkarmıyor, fiillerini zımnen onaylıyor, zulmün devamına yardım ediyoruz. Mesela bir apartmanda ya da aile çevresinde herkes tarafından çok iyi bilinen bir 'kadın dövme' fiili gerçekleşiyor, seneler sürüyor fakat o erkeğin komşu ve akrabaları nezdinde itibarına hiç halel gelmiyor. Kimse kendisini ikaz etmiyor, hukukunu değiştirmiyor, kendi statükosunu sarsacak, rahatını bozacak, bazı girişimlerde bulunmasını gerektirecek bir adım atmıyor. Bundan bir müddet önce F. G. tarafından 'kadın da erkeğe vurabilir' tarzında bir cümle sarfedilmişti. Bunu kendileriyle konuşmaya çalıştığım ve genellikle hepsi de mutlu evlilikler yaşayan tanıdıklarım 'hiç o evlilikten hayır gelir mi?' şeklinde müstehzi yaklaşımlarda bulundular. Medyamızda da yazarlar konuyu iyice 'ti'ye aldılar. Halbuki senelerce ve zalimce eşinden tek taraflı olarak dayak yiyen kadınların evliliğinden hayır gelmekteydi biz gözlerimizi kapattığımız için.

"Diğer bir can acıtıcı konu da her kesimden erkeğin destekleriyle ayakta duran genelevler konusu. Devlet tarafından işyeri muamelesi gören, vergi alınan çalışanları emekli edilen (ancak hemen hiçbiri o kadar uzun sene buralarda kalamıyor) bu insan pazarları acaba neden hiçbir zaman camiamızın gündemine gelmiyor? Türkiye'de halen etkili bulunan elit tabaka sayesinde iktidarlardan tepeden inme yasaklama kararlarının gelmesi beklenemez elbette ama neden tabanda bir hassasiyet yok? Buralarda alınıp satılan insan bedenlerinin sadece kadınlara (güçsüzlere) ait olmasından dolayı olabilir mi sizce? Mesela başörtüsü meselesinin halledilmesi için belki de başarılı olmayacağı biline biline bir girişimde bulunuldu çünkü tabanın talepleri gayet güçlü ve haklıydı. Ancak çoğu küçük yaşta tecavüze uğramış ve bu yerlerden başka bir hayatı tanımamış, şefkat hissini asla tatmamış İNSANların köle edildiği bu mekanları içimizde barındırdığımız için neden rahatsız değiliz? Seçmenler partilerinden neden bunların kaldırılmasını talep etmez?

"Değerli hocam öğrendiğime göre dinimiz aklı, malı, nesli, canı ve namusu korumayı esas kabul eder. Aile içi şiddette akıl ve can emniyeti genelevlerde de namus emniyeti ihlal edilmektedir. Bu hakların sağlama alınması eğitim hakkından önce gelir kanaatimce. Üstelik mesela kadına karşı şiddetin kanuni düzenlemelere filan da ihtiyacı yoktur. Acaba kendi aramızdaki zulümleri önlesek, Allah(c.c) bize devlet tarafından yapılan zulümlerin ortadan kalkmasında yardımcı olmaz mı?

Vaktinizi aldığım için affınıza sığınıyor, toplumumuzda bu konularla ilgili hassasiyetin oluşmasına yazılarınızla bulunduğunuz katkının sürmesini temenni ediyorum."

Bu yazı ilgiyi ve cevabı hak diyor; gelecek yazımızda inşallah.

07.01.2010



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi