HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Elektronik sigara

Okuyucu soruyor: "Dünyanın her tarafında sigaraya karşı bir savaş başladı. Hükümet sigara yasaklarını yaygınlaştırdı. Elektronik sigara diye bir şey çıkardılar. İçinde sıvı nikotin var, nikotinin buharlaşması sonucu duman çıkarıyor. Bu da sigara gibi midir? Haram mıdır? Sigarayı bırakmak için çıkarılmış bir ürün olan elektronik sigara ticareti yapılabilir mi?"

"Günlük Hayatımızda Helaller Haramlar" isimli kitabımda delil ve gerekçelerini de vererek sigara içmenin haram olduğunu yazdım. Sigaranın sağlığa zararı konusunda on yıl kadar önce mevcut bilgilere dayanarak ben bu yazıyı yazdıktan sonra yapılan araştırmalar, sigara içmenin zararının, daha önce sanılandan daha büyük olduğunu ortaya koydu. Zarar bilinmeden önce sigaranın mübah veya mekruh olduğuna dair verilmiş fetvalar, bilgi eksikliğine dayandığı için bugün geçersizdir. Sigara içen, İslam'ın yasakladığı dört fiili işlemektedir:

1.Sağlığına zarar vermek.

2.Faydasız harcamanın da ötesinde zararlıya harcama yaptığı için malı (sigaraya verilen parayı) israf etmiş olmak.

3.Çevre kirliliğine sebep olmak.

4.Başkalarına zarar vermek.

Elektronik sigaraya gelince:

Bu sigaranın ticaretini yapanlar çekici reklamlara yer veriyor ve elektronik sigarayı hararetle tavsiye ediyor, asıl sigarayı bırakmayı da sağlayacağını iddia ediyorlar.

Buna karşı, bu işten menfaati olmayanlar elektronik sigaranın da bazı zararlarının bulunduğunu, bağımlılık yapabileceğini ve asıl sigarayı bırakmayı da zorlaştırdığını ifade ediyorlar. Bu sebeplerle olmalıdır ki, bizde sağlık bakanlığı bu sigarayı yasaklamıştır.

Dünya Sağlık Örgütü de (WHO), elektronik sigaraların güvenilir ya da sigara alışkanlığını bırakmaya yardımcı olduğuna dair kanıt bulunmadığını belirtmiştir. WHO yetkilisi Douglas Bettcher şu önemli bilgileri vermiştir:

İlk olarak Çin'de üretilen, özellikle internet üzerinden satılan bu ürünle ilgili zehirli madde testi ve klinik deneyler yapılmamıştır, elektronik sigaranın güvenli ya da sigarayı bıraktırma özelliği olduğuna dair bilimsel hiçbir kanıt yoktur. WHO üyesi 193 ülkenin sağlık yetkilileriyle, elektronik sigaralarla ilgili "düzmece ve yanlış iddialar" konusunda temas devam etmektedir.

Elektronik sigara, nikotin bağımlılığından kurtulmak için önerilen nikotin sakızı ya da nikotin bantları gibi onaylı bir ürün değildir.

Yetkili şahıs ve kurumların verdikleri bu bilgiler karşısında elektronik sigaranın hem kullanılmasının hem de ticaretinin caiz olduğu söylenemez.

17.10.2008



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi