HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Başörtüsü Araştırma Sonuçları

Başörtüsü ile ilgili olarak yapılan iki yeni araştırmanın sonuçlarını yazıyorduk.

Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği'nin yaptırdığı araştırmaya göre başörtüsünü çıkarmak zorunda kalanların hisleri şöyledir:

Kişiliğimin zedelendi 70,8, kendimi hakarete uğramış hissettim 63,2, başımı her açtığımda büyük utanç duydum 46,9, günahkar olduğumu düşündüm 46,5, kendime olan saygımı kaybettim 29,5, okulda başarım düştü 20,7, fazla etkilenmedim 14,9, başımı açmak zorunda bırakanlara öfkelendim 3,2, çok üzüldüm 1,8, diğer 3,4.

Başlarını örtenler nelerle karşılaştılar:

Aile yaşantımda sıkıntıyla karşılaşmadım 65,2, akrabalarım olumsuz tepki gösterdi 21,2, ailem başımı açmam için baskı yaptı 11,2, eşimin işiyle ilgili etkinliklere gidemedim 7,6, başımı örttüğüm için ailem mağdur edildi 3,9...

Başlarını örtenlerin aile baskısı yüzünden örttüklerini iddia edenlerin yanıldıkları anlaşılıyor.

Başörtüsü yasağı olmasaydı:

Daha iyi bir eğitim alırdım 67,6, toplumsal hayatım farklı olurdu 63,8, maddi açıdan rahat olurdum 45,1, kendime güvenim artardı 44,6, çalışıyor olurdum 36,3...

Görüşlerine başvurulan başörtülülerin yüzde 40,9'ı yasak nedeniyle üniversiteden ayrılmak zorunda kalmışlar. Yasak yüzünden üniversite sınavına giremeyenlerin oranı yüzde 24,6, lisans üstü eğitimi bırakmak zorunda kalanların oranı yüzde 15,2 ve üniversiteden atılanların oranı da yüzde 4,7. Mağdurların yüzde 93,9'ü yasağın hayatlarını ciddi biçimde etkilediğini söylemişler. Yasaktan etkilenmedim diyenler sadece yüzde 6,1.

Bu yasağın nelere mal olduğunun acı tablosu.

Metro POLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (MP) nin yaptığı araştırmada sorulan farklı sorulara alınan cevaplardan ilgimi daha fazla çekenler şunlardır:

Araştırmaya katılanların % 59'u üniversitelerde baş örtmenin serbest olmasını isterken, % 29,9'u yasağın devam etmesinden yanadır. % 11,1'lik bir kesim ise bu konuda fikir beyan etmemiştir.

AK Partiye oy verdiğini söyleyen seçmenlerin % 74,1'i üniversitelerde baş örtmenin serbest olmasını isterken, % 14,5'i yasağın devam etmesinden yanadır. Bunun tam tersi olarak CHP'li seçmenlerin % 73,1'i yasağın devam etmesini isterken, % 22,1'i başörtüsü yasağına karşı çıkmaktadır.

Yıllardır yapılan bütün araştırmalarda, üniversitede başörtüsü yasağının kalkmasını isteyenlerin oranı daima yüksek çıkmıştır.

Araştırmaya katılanların % 63,9'u üniversitede başörtüsü yasağının kalkması halinde başı açık kızlar üzerinde baskı oluşmayacağını düşünürken, % 27'lik bir kesim ise başı açık kızların örtünmeleri konusunda baskı göreceğine inanmaktadır. Bu konuda fikir belirtmeyenlerin oranı % 9,1'dir.

Bu sonuçta başörtüsü yasağından yana olanların "başını açanlara baskı olacağı" görüşünde olduklarını düşünüyorum. Başını örtenler ve yasağa karşı olanların böyle bir niyetleri bulunmadığı da bu cevaptan anlaşılmaktadır.

08.11.2007



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi