HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Gerginlik, kriz ve CHP

Ülkenin bunca işi gücü varken, meclisin ve hükumetin halletmesi gereken bir yığın problem, gerçekleştirmesi gereken yüzlerce hizmet ve reform mevcut iken bunlar üzerinde durmak, yapılanı yapıcı olarak eleştirmek, farklı teklifler sunup bunları savunmak yerine durmadan gerginlik çıkarmak, kriz oluşturmak şüphe yok ki ülke ve millet menfaatine aykırıdır, ama gerginlikten ve krizden medet uman bazı partilerin işine gelmektedir ve bunların başında da CHP var.

Örnek saymakla bitemez de şu yılan hikayesine dönen Cumhurbaşkanlığı örneğini alalım.

Hem Cumhurbaşkanını halkın seçmesine hem de sayın Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasına karşı çıktılar; bu karşı çıkış elbette hakları hatta vazifeleri denebilir; ama bu hüküm, üslup ve yönteme bağlıdır. CHP "Biz buna şu sebeplerle karşıyız" demiyor, "Böyle olursa ülke felakete sürüklenir, Cumhuriyet, demokrasi, laiklik elden gider..." kabilinden gerginlik ve krize sebep olacak bir üslup kullanıyor.

Sayın Gül'ün seçilmesi halinde hiçbir anormal durumun ortaya çıkmayacağını bildiği halde bunu bütün gayretiyle ve demokratik teamüllerin de dışına çıkarak (meclise girmemek gibi) engelliyor. Yargının da yardımı ile seçim kilitleniyor. Parti, bu aşamada başarılı olduğu için bayram ederken iktidar kilidi çözmek için Cumhurbaşkanını halkın, beş yıllığına seçmesi, toplantı ve karar yeter sayılarının makul düzeylere çekilmesi için referandum yolunu açıyor. CHP buna da karşı çıkıyor, asık suratlı, felaket tellalı konuşmacıları halkın karşısına çıkıp "Cumhurbaşkanını siz seçerseniz o padişahlığını ilan eder, şunlar şunlar elden gider" diye kendilerinin de inanmadıklarına emin olduğum sözler söylüyorlar: Yine gerginlik, yine krize kürek çekmek.

Bu ülkede hangi bürokrat, hangi resmi makam sahibi, anayasada yer almayan bir hak ve yetkiyi kullanabilir? Bu yetkiler anayasada değişmedikçe halk seçti diye bir cumhurbaşkanı nasıl sultanlaşır!

Meclis zorunlu olarak seçime gidiyor, halk meclisi kilitleyenlere ders vererek Akparti'yi, Cumhurbaşkanı seçebilecek bir çoğunlukla tekrar iktidara getiriyor. MHP'nin de yardımı ile Cumhurbaşkanı seçiliyor ve kilit şimdilik açılıyor, ama CHP üzgün, öfkeli, yeni gerginlikler çıkarmanın peşinde.

İktidar hem referanduma giderken hem de seçimden sonra Cumhurbaşkanını seçerken siyasi ve hukuki mecburiyet içinde hareket ediyor. Birincisini yapmasa kilit çözülmeyecek, ülke boş işlerle uğraşıp duracak. İkincisini yapmasa anayasa gereği tekrar seçime gidilecek; bu da ülkeye zararlı.

"İşler duruldu, artık siyasetçileri bekleyen hizmetlere koyulmanın zamanı" derken CHP yine sert ve gerici bir üslupla ortaya çıkıyor ve referandumu geri çekmek için iktidara baskı uyguluyor. "Eğer bunu yapmazsanız 11. Cumhurbaşkanının yeniden seçilmesi başta olmak üzere birçok problem çıkar; yani biz çıkarırız" diyor.

Şimdi insaf ile düşünelim:

Meclisin 11. Cumhurbaşkanını seçmesi meşru mu değil mi? Elbette meşru, hukuka uygun.

Anayasa hükmüne uyarak meclisin seçtiği 11. Cumhurbaşkanının meşruiyetinde bir şüphe var mı? Yok.

Seçilmiş olan 11. Cumhurbaşkanını bir daha seçmek abes olacağına göre referandumunun -o günün şartlarında eklenen- ilgili geçici maddesi hükümsüz hale gelir mi? Evet.

Böyle bir durum (çözüm, yorum) varken ülkeyi germenin, meclisi boşuna meşgul etmenin manası var mı? Yok.

Ama bize göre yok; bunu bahane ederek ileride de cumhurbaşkanını halkın seçmesini, toplantı ve karar yeter sayısının krize sebep olacak boyutlarda kalmasını isteyen CHP'ye göre yaptıkları çok anlamlı ve yerinde.

07.10.2007



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi