HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Din afyon ve iyi olmak zor mudur?

Okuyucu soruyor: 7. Bunları düşündükçe Karl Marksın dediği o söz aklıma geliyor. "Din bir afyondur." Bu söz tamamen haksız mıdır? Din nasıl afyona dönüşür? Bunu cuma vaazlarındaki vaazlarda gözlemlediğimi sanıyorum.

Cevap:

İlahi vahye dayanan, beşer eliyle bozulmamış, menfaatini dinine değişen sözde din adamları ve alimleri tarafından "amacından saptırılmış" yorumlarla boğulmamış bir din asla afyon olmaz; aksine insanları devamlı uyarır,, aklın kullanılmasını emreder, sarhoş olmayı yasaklar, hakkın korunmasını ve adaletin ayakta tutulmasını müminlerin baş vazifesi kılar.

Başka dinlerde de olmuşsa da daha çok hristiyan din adamları bazı zaman ve mekanlarda, egemen ve zalim sınıfla işbirliği yapmışlar, çiğnenen, ezilen, hakkı yenen hristiyanları "dünyada olanlara sabrettikleri takdirde cennete gireceklerini" söyleyerek uyutmuşlardır. Din böyle kullanıldığında elbette halkların afyonu olur.

Cuma vaazlarında eğer bazı Müslüman hatipler de hakkın aranması, adaletin elbirliği ile gerçekleştirilmesi, hakkı alınıncaya kadar zayıfın ve mazlumun yanında olunması yerine "yönetenlere sorgulamadan itaat edin, sabredin, bunda da bir hikmet vardır, itiraz ve şikayet etmeyin, sabrınızın mükâfatını Allah'tan bekleyin..." demişlerse onlar da İslam'ı afyonlaştırmış olurlar. Ama İslam ülkelerinde ve Müslümanların hayatında dinin, yaygın olarak böyle kullanıldığı kanaatinde değilim.

Ve soruyor:

8. Savaşsız bir dünya olamaz mı. Neden hep olan iyilere oluyor. Neden herkesin dilinden "Kimseye iyilik yapmayacaksın" sözü revaç bulmuş. Bunun nedeni yaşamış olduğumuz İslam'mıdır. Neden tahrip çok kolay olduğu halde iyi olmak hep çok zor. Yüce yaratıcı hep savaşmamızı mı istiyor bizden. İyi olmak bu kadar zor olduğu halde savunma silahlarımız ve hareket alanımız neden bu kadar sınırlı?

Cevap:

Savaşsız bir dünya olabilir. Bunun şartı ya gerçek İslam'ın dünyaya egemen olmasıdır veya bütün ülkelerin âkıl adamlarının bir araya gelerek kararları bağlayıcı olan bir "barış ve adalet" meclisi" kurmalarıdır. Bu meclise katılmayan veya katılıp da alınan karara uymayan ülkelere karşı diğerleri tek vücut olup etkili yaptırım uygulamalarıdır.

Bu şart yerine gelmediği sürece mevcut dünya düzeninde güçlü istediğini elde edecek, güçsüz zulme uğrayacak ve güç dengesi bulunmadığı için hakkını vaya intikamını almak üzere teröre, gerilla savaşına, bütün imkanları kullanarak zalime zarar vermeye devam edecektir.

Allah bizim devamlı savaşmamızı istemiyor, ama zulme razı olup eli kolu bağlı oturmamızı da istemiyor. İslam'da savaş haksıza, zalime, yurda ve dine saldıranlara karşı yapılır. Savaş olmasın diye zulmün egemen olmasına göz yummak da insan menfaat ve şerefine yakışmaz.

"Olan hep iyilere oluyor" hükmüne katılmıyorum. İyilere de kötülere de olan olur. Eksikleri olsa bile hukuk ve sosyal itibar iyiden ve haklıdan yanadır.

"Kimseye iyilik yapmayacaksın" sözü en azından Müslümanlara ait değildir; şöyle de diyebiliriz: "Kötülüğü bile iyilikle karşıla" diyen bir kitabın bağlılarına böyle bir söz yakışmaz.

İyi olmak hem kolaydır, hem zordur. Belirleyici unsur ise çevre ve eğitimdir.

Yaşadığımız İslam'ın gerçek İslam'a göre eksik olduğu açıktır. Biz İslam'ı ne kadar doğru anlar ve eksiksiz yaşarsak durumumuz da o kadar iyileşir; dünya bir adalet, barış ve huzur iklimi haline gelir.

07.09.2007



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi