HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Ahıska Türklerinin dramı

Dram bir tane değil, Filistin, Lübnan, Çeçenistan, Keşmir, yabancı ülkelerde yaşayan Müslümanlar... ile ilgili dramlar var. Türkiye'de yaşayan Müslümanların önemli bir kısmının maruz kaldığı başörtüsü yasağı ve İmam Hatiplere reva görülen muameleler ile ilgili dramlar var, bunları da yazıyoruz ve yazmaya devam edeceğiz, ama güncelliği geçmeden Ahıska Türkleri'nin dramını paylaşmamız gerekiyor.

İnsan olduğumuz için insanlara ait dramlar, ıstıraplar, zulümler karşısında duyarsız ve ilgisiz kalmamalıyız, ama benim Ahıska Türkleri ile ilgim yalnızca insanlığımdan değil, akrabalığımdan da kaynaklanıyor. Annemin dedesi Rüşdü Efendi (İstanbul medreselerinden icazet almış bir hocadır), 1877-78 Osmanlı-Rus savaşından sonra memleketi Ahıska'yı terk ederek Türkiye'ye hicret ediyor ve Çorum'da yerleşiyor. Bunlara 93 muhaciri diyorlar. Kendisinden Arapça okuduğum Server Efendi de 1937'de Rus mezaliminden kaçarak Türkiye'ye sığınmış bir zat idi.

1989 yılında Azerbaycan'a gitmiş Kuba şehrinin mescidinde Ahıska muhacirlerinin de katıldığı bir cuma namazı kılmıştık. Burada yaşadığımız heyecanı bir şiirle ifade etmiştim ve bu şiirde Ahıskalılara ait şu kıtalar vardı:

Çoğu ellisini geçmiş Kıpçaklar
Ahıska'dan gelmiş sakalı aklar
El açmış Allah'a eski topraklar
Yeniden can buldu Allahu ekber

Okundu salavât kılındı namaz
Bu manzaraya bir gönül dayanmaz
Olana görmeden kimse inanmaz
Gözümde yaş oldu Allahu ekber

Ahıskalı bana "bacımoğlu" der
Arıyoruz burda sığınacak yer
Bizim kaderimiz hicretmiş meğer
Yine nevbet çaldı Allahu ekber

O tarihte Azerbaycan 120 bin Ahıska Türkünü ülkesine kabul etmişti; çalışkan, becerikli ve dayanışmacı Ahıskalılar hemen kollar sıvamışlar, kendilerine tahsis edilen topraklarda, kendi yaptıkları kerpiçlerle evler kurmaya, bağlar ve bahçeler dikmeye başlamışlardı. Bu köylerden birini de ziyaret etmiş ve rahmetli ebemin tatlı dilini orada bulmuştum, uzun boylu dertleşmiş ve sohbet etmiştik.

1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'na kadar Osmanlı devleti sınırları içinde Ahıska'da yaşayan ve bu tarihten sonra Rus egemenliği altına giren has Anadolu Türkleri olan Ahıskalılar, Stalin'in tehciri sonrasında hayatlarına Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'da devam ettiler.

Özbekistan'da çoğunlukla Fergana Vadisi'nde yaşayan Ahıskalılar, bu ülkede 1989 yılında patlak veren elim ve kanlı olaylar sonrasında Özbekistan'ı terk etmek zorunda kaldılar ve bunların bir kısmı Azerbaycan'a, bir kısmı da Rusya'nın Krasnodar kentine göç etti.

Ahıska Türkleri bundan 61 yıl önce soğuk bir 22 Kasım gecesi Stalin'in emriyle birkaç saat içinde silah zoruyla evlerinden çıkarılıp hayvan vagonlarıyla Orta Asya steplerine sürülmüşlerdi. Sürülen Ahıskalıların sayısı 120 bin civarındaydı ve bunun 16 bini, 10 gün süren zorlu yolculuk sırasında açlık ve hastalıktan vagonlarda ölmüş, cenazeleri yollara fırlatılıp atılmıştı.

Bu sürgünün sebebi Ahıskalıların halis Türk ve Müslüman olmaları, bu yüzden Stalin'in, sınıra yakın bölgede Türkiye lehine faaliyetlerde bulunmalarından çekinmesi idi. Bu yüzden 40 bin kadar acemi genci Alman cephesine sevkederek kırdırdı, geri kalan kadın, yaşlı, çocukları da tehcire ve kırıma tâbi tuttu.

İşte tehcir ve işte soykırım.

Devam edeceğim.

24 Kasım 2006
Cuma



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:



Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi