HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Aracı ve zam

1. Alım - satımı teşvik için satıcının aracı (simsar vs.) kullanması ve buna kendi kazancından bir ücret (adı pazarlama pirimi vs. olabilir; bunu) vermesi caizdir. Ancak ücreti, satın alana -onun haberi ve rızası olmadan, satış fiyatına ekleyerek- ödetmesi caiz değildir. Bunun caiz olabilmesi için müşteriye açıklanması veya piyasada cari, herkesin bildiği bir örf ve teamül olması gerekir.
2. Satıcı ile alıcı arasında çeşitli anlaşmalar yapılır ve şartlar ileri sürülür. Şer'i hüküm ve kaidelere aykırı olmadıkça taraflar şartlara riayet edeceklerdir. Sorunuzda teslim, ödeme müddeti vb. konularında çeşitli şıklar verilmemiştir. Biz şöyle farz edelim: "Akit'ten teslime kadar, yahut akitten ödeme bitinceye kadar imalatçının arabaya yapacağı zammı müşteri ödeyecektir" diye bir anlaşma yapılmış ise bu akit sahihtir ve müşteri zammı böyle öder. Bedelin akit esnasında kısmen belirsiz olması akde zarar vermez; çünkü bu belirsizlik belli bir esasa ve ölçüye (zam kadar diyerek) bağlanmıştır. Bu önemsiz (yesîr) bir belirsizliktir; ileride anlaşmazlığa sebep olmaz ve ödemeyi imkânsız veya güç hale getirmez.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler