HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Televizyon müftüleri9

Türk medyasının büyük bir kısmının dinle sıcak, mümince, müslümanca bir ilişkisinin olmadığı apaçık ortada. Eğer bir din konusunu ele alıyorlarsa gazetenin satışını, televizyonun da seyircisini çoğaltmaktan başka bir amaç taşımadıklarını bilmek için kâhin olmak gerekmiyor. Ha, hakkını vermek lazım; bir de ideolojik saik var; dini yıpratmak, dindarlığın imajını çirkinleştirmek veya zaten daralmış bulunan özgürlük alanlarını biraz daha daraltmak için işe yarar, kullanılabilir bir fırsat elverildiğinde bu kesim asla fırsatı kaçırmaz, biraz da saptırarak, birin yanına bin katarak din konusuna yer verirler.
Medyanın bu kesimi amacına ulaşabilmek için haber ve bilgi kaynağını, görüntü malzemesini, sunucu ve konuşmacıları da iyi seçmek durumundadır; din konusu olacak da bir "ilahiyatçı, hoca, araştırmacı/İslamcı yazar..." olmayacak, hiç bu olur mu? Olmayacağı için hemen uygun adamları da bulurlar. Bu "adamlar" pek azı iyi niyetli ama tecrübesiz gruptandır, daha çoğu ise medya bağımlısı, "hocam dün gece sizi gördük, dinledik..." muhabbetinin âşığı, şöhret budalası, belli amaç kotarıcısı... olarak nitelenmeyi hak eden tiplerdir. Medya bunları, bunlar da medyayı bulunca bir curcunadır başlıyor, alan razı satan razı; yalnızca ortada alınan ve satılan bir "kutsal değer" yani din var ki, işte bu razı değil, bunun samimi mensupları razı değil; yıpranıyor, çiğneniyor, güzel çehresi yara bere içinde kalıyor.
Bu üzücü oluş ve gidişte samimi dindarların hiç kabahati, kusuru yok mu? Elbette var. Dinin sembollerini mecburen izhar eden mesela sakalı, başörtüsü olan, hacı hoca olduğu bilinen, camiye giren çıkan, bulunduğu yerde namaz kıldığı, oruç tuttuğu bilinen dindarların, diğer davranış ve ilişkilerinde, din ve dindarlık ile bağdaşmayan davranışlardan mutlaka uzak durmaları gerekir. Keza dine zarar veren, dindarları üzen bir yazı gazetelerde yer aldığında, televizyonlarda yayımlandığında legal tepkiler göstermek gerekir. Vaktiyle bir sunucu, hiç de kötü niyetli olmadığı halde ağzından, bir mezheple ilgili bir cümle kaçırmıştı, o mezhebin bağlıları, daha program bitmeden televizyon binasının önünü doldurdular ve arkasından öyle bir tepki ortaya koydular ki, o programın televizyondan kaldırılması bile yetmedi de sunucu ülkeyi -bir süre- terketmek durumunda kaldı.
Dine saldırıyorlar, değerlerle alay ediliyor, dindarlara hakaret ediliyor, kendini bilmezler din adına ahkâm kesiyorlar, kimsenin kılının kıpırdadığı yok. Hani telgraflar, telefonlar, izinli protesto gösteri ve yürüyüşleri, yanlış yapan gazete ve televizyonlara reklam veren firmaların ziyaret edilmesi ve "Ya bu yanlışlardan vazgeçsinler, ya bunlara reklam vermeyin yahut da sizin ürünlerinizi filan sivil toplum kuruluşu olarak boykot edeceğiz" açıklamasının yapılması, sonra da bu açıklamanın arkasında durulması...
Şu televizyon müftülerine de birkaç cümle yazmak farz oldu. Samimi değilseniz, dini kullanarak menfaat peşinde iseniz ya bu dünyada rezil olarak veya burada, daha da azabilmeniz için serbest bırakılarak ahirette ettiğinizi bulursunuz. Samimi iseniz, "kiminle, nerede, nasıl, hangi maksatla konuştuğunuza, konuşturulduğunuza" dikkat etmekle sorumlusunuz. Bir de bu işe her bakımdan ehil ve layık olup olmadığınızı sorgulamalısınız; çünkü bu iş bir emanettir ve emanetin ehlinde olması İslamî bir erdemdir, ödevdir.



9 Yeni Şafak, 07.02.2003



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Başlık
Sonraki Başlık
İçindekiler
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Başlık Sonraki Başlık İçindekiler