HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Meslekî ve Teknik Liseliler Nerede?

Konyalı İmam Hatip dostlarından M. Emin PARLAKTÜRK'ü köşemde müsafir ediyor, üslubuna dokunmadan konumuzla ilgili bir mektubunu okuyucularımla paylaşmak istiyorum:
"Meslek Liseleri" deyince, bazı kesimler nedense hep İmam Hatip Liseleri'ni anlıyorlar.Oysa, Meslek Liseleri "oran" ve "adet" itibariyle İmam Hatip Liseleri'nden çok daha fazla!..Yeni "yasal düzenleme", ayırım yapmaksızın tüm meslek liselerini kapsıyor...Buna rağmen, ısrarla İmam Hatiplerin hep öne çıkarılması, nasıl izah edilmeli?
Bu, eğer "bilgisizlik" değilse, "istismarcı" ve "art niyet"li bir yaklaşımdır...Beni, hayrete düşüren husus şu: Bu düzenlemeden yararlanacak meslek liseleri arasında, imam hatiplilerin dışında yasaya sahip çıkan yok sanki! Diğer "meslekî ve teknik liseliler nerede?" diye, hiç kimse sormuyor? Sahi, nerede diğer meslek liselerinde okuyan "öğrenciler"? Nerede bu öğrencilerin "veliler"i? Nerede "öğretmenler", "idareciler"?.. Hani nerede "okul aile birlikleri", "cemiyet" veya "dernek" leri? Sanki, bu düzenleme sadece imam hatipliler için yapılıyormuş gibi bir hava estiriliyor. Oysa, onlardan daha çok, diğer meslek liseliler için getiriliyor bu "yasa teklifi". Hatta, bu yeni düzenlemeden en çok kârlı çıkacak olan da onlar! Çünkü, "istihdam" alanı olarak çok geniş bir yelpazeye hitap ediyor, bu meslek okulları...
Yasal düzenlemede hedeflenen esas amaç şudur:
"AB ülkelerinde olduğu gibi, meslekî ve teknik liseleri güçlendirmek." Sanıldığı gibi İmam Hatipleri değil! Lâkin, "Meslek Liseleri" deyince illâki "İmam Hatipler" i anlayan mâlum zevata anlatamazsınız bunu. Çünkü onlar, vaktiyle imam hatipleri yok etme pahasına, meslek liselerine de büyük "darbe" vurmaktan çekinmedikleri için, bu yeni yasa teklifini de tersinden okuyorlar. Zannediyorlar ki, mevcut iktidar, kendilerinin "ipini çektiği" imam hatiplileri, "ipten kurtarmak" için bunu yapıyor... Halbuki, yasa teklifinin gerekçesi hiç de böyle değil!..
Bakınız, Devletin "Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı"nın 691. maddesi neler öngörüyor:
"*Örgün ve yaygın meslek eğitimine ağırlık verilecek,
*Ortaöğretimde meslekî teknik eğitimin payı artırılacak,
*Üniversitelere giriş sınavlarında normal liseler ile meslek ve teknik lise mezunları arasındaki farklı değerlendirmeler kaldırılacak,
*Meslekî ve teknik eğitimin yaygınlaşması teşvik edilecek..."

İşte buyurun!.. Mevcut Hükümetin yaptığı, sadece bu "plan"ı uygulamaya koymaktan ibarettir. Ne burada, ne de Hükümetin yasa teklifinde hiç "imam hatip" kelimesi geçmediği halde, koparılan fırtınaya bakın!
İşin en ilginç yanı da ne biliyor musunuz? Yukarıdaki ifadelerin, "Ecevit Hükümeti" döneminde "Kalkınma Planı"na yazılmış olması... Şaşırdınız değil mi? Ama, eğer amacınız "bağcı dövmek" olursa, "vurun abalıya"!..
İmam hatiplilere yönelik haksız eleştirileri ve anlamsız tepkileri bertaraf etmek için, bilhassa diğer "meslek liseleri'nin ve "meslekî kuruluşlar"ın meseleye "sahip" çıkması gerekiyor. Çünkü bu İmam Hatiplinin meselesi değil, bütün meslekî ve teknik okulların meselesidir. Yeni "yasal düzenleme"den onlar da faydalanacağına göre, niçin ortalıkta yoklar ve neden geleceklerine sahip çıkmıyorlar, anlamak mümkün değil!?
Onların "Okul Aile Birlikleri" yok mu? "Okul Koruma Dernekleri" mevcut değil mi? Koskoca Türkiye'de onların bir tek "Mezunlar Derneği" bulunmuyor mu? "Meslekî Dayanışma" teşkilatları, kurum ve kuruluşları çalışmıyor mu? Ayrıca, okul sonrası meslekî çalışma ve iş hayatında bundan etkilenecek kesim ne güne duruyor?
Nerede "sanayici"ler?
"İşveren"ler, "üretici"ler", iş adamları" neredeler ve neden sessizler? TOBB başta olmak üzere, Ticaret ve Sanayi Odaları ile Esnaf ve Sanatkâr Odaları bu konuda ne diyorlar? Bunların konuyla hiç mi ilgileri yok? Bu yasadan onlar yararlanmayacaklar mı? Neden, seslerini duyurmuyorlar? Niçin,bu teklife sahip çıkmıyorlar?
Şimdi onlara sesleniyorum:
Sahip çıkamıyorsanız bile, bari iki çift lâf edin, görüşünüzü söyleyin be dostlar! Dilinizi mi yuttunuz!?


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Makale
Sonraki Makale
İçindekiler
Tarihe Göre:
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Makale Sonraki Makale İçindekiler Tarihe Göre: Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi