HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


"Cesur Öneri" mi?

Asıl konuya geçmeden önce elim tren kazasında ölenlere rahmet, yaralılara acil şifa, yakınlarına sabır diliyorum. Kazanın siyasi istismar vesile yapılmasını kınıyor, eğer kazada yönetici ve teknik elemanların kusurları varsa mutlaka bedelini ödemeleri gerektiğinin altını çiziyorum.

2-7-2004 tarihli Radikal'de sayın Murat Yetkin, "Cesur öneri" başlıklı yazısında, Balıkesir milletvekili sayın Turhan Çömez'le bir konuşma yaptığını, bu konuşma'da sayın Çömez'in "Siyasi istismara da aracı kılınan İmam Hatiplere artık (28 Şubat'tan sonra giderek) halkın rağbet etmediğini, bu okulların ıslah edilerek yalnızca mesleğe adam yetiştiren kaliteli okullar haline getirilmesini, sayılarının da din görevlisi ihtiyacına göre azaltılmasını, halkın din eğitimi ihtiyacını karşılamak üzere okullarda seçmeli olarak yeterli din dersi okutulmasını, başka dinlerin mensuplarına da kendi dinlerinin okutulmasını, AİHM'nin türbanla ilgili kararına uymamız ve AB'ye üyelik yolundaki gidişin aksamaması gerektiğini..." söylediğini naklediyor.
Bu açıklamalar ve teklifler niçin "cesur" oluyor?
Anlaşıldığına göre siyasi istismar itirafı ve İmam Hatiplerin sayılarının azaltılması ile mezunlarının yalnızca meslek adamı olmaları tekliflerini yazar "cesur" öneriler olarak niteliyor. Çünkü bu öneriler şimdiye kadar hep karşı taraftan (TÜSİAD'dan, bazı solcu ve laikçi dereneklerden, muhalefetten, YÖK'dan, köşkten...) geldi, sağcılar ve İslamcılar bu tekliflere katılmadılar.
Sayın Çömez gerçekten böyle mi söyledi, bu tekliflerde mi bulundu?
Ben de merak edip kendisini aradım, seçim bölgesinde buldum ve uzunca bir telefon konuşması yaptık. Bu konuşma sonunda ben, sayın Çömez'in, şimdiye kadar yaptığımız ve savunduğumuz teklifler dışında bir şey söylemediğini tespit ettim.
Yazar yalan yazmıyor, ama söylenenleri özetlerken kastı aşan ve yanlış anlamaya meydan veren tasarruflarda bulunuyor. Birkaç örnekle maksadımızı daha açık hale getirelim:
1. "28 Şubat'tan sonra halkın bu okullara rağbetinin azaldığını" söylüyor, ama bunun gerekçesini de açıklıyor; sebep 28 Şubat'ın hakim iradesi doğrultusunda alınan kararlar, yapılan yanlış ve haksız uygulamalardır. Sayın Çömez bunu da söylüyor ve yapılanları tasvip etmiyor; yalnızca bir durum tespiti yapıyor.
2. İmam Hatip okullarının fonksiyon ve sayısını değiştirmeyi, kalitesini iyileştirmeyi taklif ederken "eğer böyle yürümeyecekse, yürümesi mümklün değilse" kaydını koyuyor.
3. Daha önemlisi, İmam Hatip okullarına rağbetin önemli sebeplerinden biri olan "din eğitimi ihtiyacının okullara konacak yeterli öğretim ve eğitimle karşılanması gerektiğini (ancak bu şartla İmam Hatipler üzerinde bazı tasarrufların yapılmasının makul ve meşru olabileceğini) söylüyor. Sayın Çömez'in telefon konuşmamızda telaffuz ettiği rakkam, haftada beş altı saatlik kaliteli din eğitim ve öğretimidir.
4. Siyasi istismara vesile kılındığını söylemek niçin cesaret olsun, bunu sağdan ve soldan söylemeyen mi kaldı? Ayrıca siyasi istismarı yalnızca bazı sağ partiler mi yaptı, hala İmam Hatiplere, yeterli din eğitimine ve türbana karşı çıkarak seçmen tabanına şirin görünmeye çalışan muhaliflerin bu yaptıkları da "siyasi istismar" değil midir?
5. Sayın Çömez, AİHM'nin aldığı kararı tasvip etmiyor, türbana karşı çıkmıyor, bu hakkın verilmesi için mücadele edilmesi gerektiğini vurguluyor, ancak ortada bir karar bulunduğu müddetçe buna uymanın da zorunlu olduğunu ifade ediyor.
Hasılı doğu ve batı cephesinde bir değişiklik yok, iktidar kanadında da İmam Hatipler ve türban konusunda bir çatlak ses mevcut değil.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Makale
Sonraki Makale
İçindekiler
Tarihe Göre:
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Makale Sonraki Makale İçindekiler Tarihe Göre: Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi