HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Küreselleşme karşıtlığı

Bizim dışımızda planlanan ve uygulamaya konan küreselleşme ülkemizde, bazı kesimlerce, bir moda gibi sorgulanmadan benimseniyor, ona bir değer izafe ediliyor ve "küreselleşen dünyada..." diye başlayıp devam eden ifadelerde bu olgu, bir referans olarak kullanılıyor. Bu arada küreselleşme karşıtları da var. Bunların tepkileri marjinal, haksız, anlamsız; moderne, iyiye, uygarlığa karşı bir tepki gibi algılanıyor. Halbuki meseleyi daha yakın plandan izleyen erbabı biliyor ki küreselleşme, hali hazırdaki şekli ve uygulanışı ile hiç de öyle masum, insanlığın yararına, modern ve uygar bir olgu değildir. O, "toplumların bünyesinde ve toplumlararası ilişkilerde insanî boyutu zedeleyen bir ideolojinin tahakkümü altındadır. Bu 'yırtıcı küreselleşme'tabîî çevreyi korumaya yeterince özen göstermeyerek gelecek nesilleri tehlikeye atmakta, ekonomik ve sosyal haklar da dahil olmak üzere insan haklarınıgezegendeki her insana ulaştırmak için gerekli vizyonu ortaya koymamaktadır." (R. Falk, Yırtıcı Küreselleşme). Aslında insanî bir küreselleşme mümkündür; ancak buna ulaşabilmek için küreselleşmenin, ekonomiyle olduğu kadar kültür, siyaset ve ahlakla da ilişkili olarak kavranması gerekir. Hakları, özgürlükleri, nimetleri adil bir ölçü içinde bütün dünya insanlarıyla paylaşmaya yönelmedikçe küreselleşme "yırtıcı" niteliğini koruyacaktır. Ezelî irşad ve hikmetin ışığı, küreselleşme sayesindebütün dünya insanlarının önüne tutulmadıkça kör döğüşü devam edecektir.
New York kentinde yapılan Dünya Ekonomi Forumu'nun son günlerinde yapılan iki önemli açıklama, küreselleşmenin mahiyetine ışık tutma bakımından önemlidir:
Dünyanın en zengin iş adamı Bill Gates'in ifadesine göre küreselleşmenin uygulanan şeklinde "uluslararası ticaret zenginler lehine aşırı biçimde gelişiyor". ABD'nin başını çektiği küreselleşmenin karşıtları haklı ve tepkileri sağlıklıdır.
Hillary Clinton'a göre de ABD kendi çıkarları için küresel ekonomiyi yönlendiriyor. Kalkınmaya çalışan birçok ülkede hastalıklar, yoksulluk, kadınların ezilmişliği için ABD pek bir şey yapmıyor.
Bugün yoksulların ve geri kalmışların aleyhine işleyen küreselleşme karşısında bazı gafillerin takındığı olumlayıcı tavır, mahallenin yoksul, ihtiyaçlar içinde kıvranan sakinlerinin, onlara aldırmadan köşkünün bahçesinde alem yapan bencil bir hortumcu zenginin neşesine, duvarın arkasından alkış tutması kadar anlamsızdır, şuursuzdur, dramatiktir.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Makale
Sonraki Makale
İçindekiler
Tarihe Göre:
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Makale Sonraki Makale İçindekiler Tarihe Göre: Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi