HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Kurban ve bayramı

Irak'ta, Güneydoğu Asya'da, Filistin'de ve daha başka yerlerde yüzbinlerce insan kurban verildi, bunlardan biri tabiî âfet, ama onda bile hayli insan kusuru var, diğerleri ise doğrudan insanların, Yaratan ile ilişkilerini ya tamamen kesmeleri yahut da sağlam, sahih bir bilgi iletişim yolundan (vahye dayalı ve aslı gibi korunmuş kitaptan) mahrum olmaları sonucunda ortaya çıkan "beşerin öteki yüzü". Son moda meşrulaştırma aracı tüyler ürpertici Firavun yöntemi. Firavun ne yapmıştı? Kâhinler, İsrailoğullarından gelecek bir çocuğun saltanatına son vereceği kehanetinde bulununca, "Ben saltanatımdan olacağıma bütün erkek çocuklar öldürülsün, böylece benim saltanatım güvende olsun" demiş ve doğan erkek çocukları öldürtmüştü. ABD de "önceden vurma" taktiği ile aynı şeyi yapıyor, hakim olmak istediği bir ülke, askeri ve ekonomik yönlerden güçlenmeye başlamış ise "İleride ne olur ne olmaz, bunlar bana kafa tutabilir, istediklerimi kabul etmezler, en iyisi mi şimdi işgal edeyim, başlarını ezeyim, güçlenmesine izin vermeyeyim, bana bağlı hale getireyim" diyor, ondan sonrası vahşet, kan ve zulüm!

Bugün dini inancı ne olursa olsun bütün akıl ve vicdan sahiplerinin bir noktaya yüklenmeleri gerekiyor ki o da ABD'nin yeni işgal gerekçesi ve yöntemi. Dünyayı kana bulayan, hayvanları değil, masum insanları kurban eden, "Müslümanların kurban bayramları" değil, ABD'nin yüz binlerce insan kurbanına mal olan gayr-i meşru amacı ve yöntemidir.

Yazıya böyle girdim; çünkü biz burada bayram yaparken, yakınları kurban olan insanlar acı çekiyor ve gözyaşı döküyorlar; sevinç gününde onları hatırlamamak elden gelmiyor ve çünkü yine bazı köşe yazarları -insan kurbanlarını bırakmış- hayvan kurbanları aleyhinde yazıp çiziyorlar.

Her yıl olduğu gibi bu sene de kurban aleyhinde olan bu yazıları okuyoruz. Bunlar "kurbanın geçmişte anlamı ve yararı olsa bile bugün artık bu anlamın ve yararın kalmadığını, tarihe ait bir geleneği bugün devam ettirmenin çevre kirlenmesi ve vicdan burkuntusu dışında bir sonuç doğurmadığını" iddia ediyorlar.

Evet, kurban ibadeti yapılırken kesinlikle çevre kirletilmemeli, sağlık kuralları ihlal edilmemeli, hassas insanların rencide olacakları manzaralar ulu orta sergilenmemeli... Bütün bunlar doğru, ama kurbanın anlamı ve faydası üzerine söylenenlere katılmak mümkün değil.

Birkaç yıl önce bir tv programında geçim sıkıntısı çeken aileler ile konuşuluyordu. Haberci, orta yaşlı bir kadına "ayda kaç defa et yiyorsunuz" diye sormuştu, kadın "Et mi, onun tadını unutalı çok zaman oldu evladım" deyince gözlerim yaşarmıştı, hâlâ et yerken birçok defa o kadın gözümün önüne geliyor ve boğazımda oluşan düğüm yediğimden tat almamı engelliyor. Yoksullara para ve başka şeyler de verilebilir, ama etin de yeri başka, onlar da yılda bir kere et yeseler, hatta biraz da fazla gelse de kavurup veya dondurup saklasalar fena mı olur.

Kurbanın ibadet ve sembol olarak değerine gelince onun tarihe karışmış ve bugünün müminleri ile bir ilişkisinin kalmamış olduğunu söyleyenlerin "hariçten gazel okudukları" kanaatindeyim; çünkü bu ibadeti yapanlar böyle duymuyor ve böyle düşünmüyorlar.

Yazımı sevgili Yusuf Kaplan'ın şu satırları ile bitirmek istiyorum: "Böylelikle tüm müdahalelere, engellemelere ve çabalara rağmen, kurban-ve-bayram, Müslümanların, İslâm'ın sunduğu anlam ve sembol haritalarına yeniden hayatiyet kazandırma dinamizmlerini koruduklarını bir kez daha gözler önüne sermiş oluyor."

Yalnızca Allah'a kul olma çabasında başarı dileklerimle daha nice bayramlara...

21 Ocak 2005
Cuma



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Makale
Sonraki Makale
İçindekiler
Tarihe Göre:
Önceki Makale
Sonraki Makale
Makale Listesi
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Makale Sonraki Makale İçindekiler Tarihe Göre: Önceki Makale Sonraki Makale Makale Listesi