HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


ON EMİR YERİNE
Müslümanlar!
1. İmam-hatip liselerinin orta kısımları kapandı ve örgün eğitim kurumları (okullar) içinde din eğitimine yer verilmedi diye üzülmeyin; üzücü gözüken birçok olayın arkasında yatan hayırlı sonuçlar olabilir.
2. Yanlış hesap Bağdat'tan döner; sekiz yıllık zorunlu eğitim -içi iyi doldurulur, kaliteye öncelik verilirse- iyi olabilir, ancak bunun kesintisiz olması yanlıştır, değiştirmek ve düzeltmek için devamlı ve meşru gayretler gösterin.
3. Hakkınızı koruyun ve arayın, saldırmayın, ama pasif de olmayın; İslâm'ın talimatı "vurana öteki yanağını da çevir" değil, "saldırana aynı ölçüde cevap ver" şeklindedir. Hakkı korumak ve aramak için yerli mevzuatın tükendiği yerde insan hakları kurum ve kuralları, tabiî hukuk, evrensel adalet ve hakkaniyet vardır.
4. Anadolu'yu dolaşırken bir daha gördüğüm, ümidimi artıran ve heyacanımı kamçılayan "kayıtsız din eğitimine" devam edin. (Anadolu'yu dolaşırken küçük, büyük yerleşim birimlerinde, camilerin bulunduğu mahallerde, başlarında takke oğlan çocukları ile başlarında tülbent kız çocuklarının, ellerinde cüzler ve Mushaflarla camilere dolup taştıklarını, camilerin balyapan arılara mahsus kovanlara döndüğünü gördüm. Esnafın dükkanlarında, çıraklarına Kur'ân ve din dersi aldırdıklarını gördüm...)
5. Sekiz yıllık temel eğitimde ve ortaöğretimde milyonlarca çocuğumuz var. Bunların hepsi bizim çocuklarımız; iyi yetişmeleri, değerlerimize sahip olmaları, kötü ahlâk ve alışkanlıklardan korunmaları için yardımcı olun. Bu yardımın en iyi şekillerinden biri de anaokullarından üniversiteye kadar "özel öğretim kurumları" açmaktır; birleşin ve açın.
6. Kime dost, kime düşman, kiminle kardeş, kime yabancı, kime soğuk, kime sıcak... olacağımız ana kaynaklarımızda bildirilmiştir. Dar, hissî, tarafgir, subjektif ölçüleri bırakın; bu genel ölçüler içinde kardeşlik sınırlarını alabildiğine genişletin, tefrikaya meydan vermeyin.
7. Belli grupları, hizmet programlarına bağlı cemaatleri değil, bütün Müslümanları ilgilendiren konularda işbirliği yapın.
8. Kendini "hâkim kimlik unsuru" olarak "Müslümanım" diye tanıtan ve Müslümanca yaşamayı amaç edinmiş bulunan bütün fert ve gruplar olarak -maddî ve manevî alanlarda- dayanışma içinde olun; "uzayan kol bizdendir", "menfaat öncelikle bizimkinin olsun" anlayış ve şuuru içinde hareket edin.
9. Dünyada ve ülkelerde tek inanç, tek dünya görüşü, tek hayat tarzı hiçbir zaman gerçekleşemez. İnsanlar bu dünyayı ve ülkeleri ötekilerle paylaşarak yaşayacaklardır. Bunun meşru ve zararsız (en az zararlı) yollarını bulun ve "kendinizi bozmadan, kötü örneğe göre değiştirmeden" başkalarıyla beraber yaşamaya alışın.
10. Size dayatılan tek tip insan ve bu insanlardan oluşan toplum anlayışına karşı direnin; en azından hür ve demokrat dünya standartlarından yararlanarak kendi bildiğiniz ve inandığınız gibi yaşama alanlarını genişletmeye çalışın (başkaları da kendi inançlarına göre yaşasınlar ve farklılığa tahammül etmeye, farklılık içinde beraberliği yakalamaya çalışsın ve alışsınlar).


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Makale
Sonraki Makale
İçindekiler
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Makale Sonraki Makale İçindekiler