HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 


Laiklik Sömürüsü
Ülkemizde ve dünyada çeşitli laiklik anlayışları ve uygulamaları var. Bunlar içinde en dar ve katı olanı, din düşmanlığı/karşıtlığı şeklinde kendini gösteren laikliktir. Bu anlayışa sahip olanlara göre din tamamen ferdin vicdanına ait bir iştir, onun sosyal hayatta ve kamu alanında gözükmesine ve tesir icra etmesine izin verilmesı caiz değildir, buna imkan ve izin verilemez. Ancak zaruri olan ortak kamu düzenlemeleri dışında kalan alanlarda her bir gurubun kendi hukuk, ahlak ve siyaset anlayışını kendi bünyesinde uygulamasına izin verilir, buna müdahale edilemez. Devlet gerektiğinde din eğitimine ve dinî kurumlara dengeli ve adil bir ölçü içinde kaynak da ayırabilir.
Ortada kalan bir başka anlayışa göre dinin dünya, siyaset ve kamu alanına müdahale ve tesir etmesine izin verilmez, ama devlet ve siyaset dine müdahale edebilir, onu kendi politikalarının gerektirdiği gibi biçimlendirme ve işlemeye zorlayabilir. Bu anlayış ve uygulamalar samimi olduğu, bir inanç ve tercihe dayandığı müddetçe nisbî meşrûiyyet çerçevesine girer ve tartışılabilir. Fakat bir de laiklik istismarı vardır ki, bunun meşrû olduğunu ve tartışılması gerektiğini söylemek -bizce- mümkün değildir.
Laiklik istismarı (sömürüsü) yukarıda sıralanan anlayışlardan birine veya bir başkasına göre laik olan yahut da samimi bir şekilde laik de olmayan, fakat laikliği, bir başka amaca alet eden, vasıta kılan şahısların tavrıdır. Bunların ortak vasfı gizli veya açık din düşmanlığı/karşıtlığıdır. Laikliği hassas bir nokta olarak korumaya ve daha başka tabularla laiklik arasında ilgi/bağlantı kurarak onu takviye etmeye gayret ederler. Ülkede veya dünyada dinin geliştiğini, bir dinî hareketin güçlendiğini, toplum hayatında dinin etki alanının genişlemekte olduğunu veya bunun alametlerinin/öncülerinin ufukta görüldüğünü hissettikleri anda harekete geçerler ve "laiklik elden gidiyor, bunun sonu felakettir, Ortaçağa ve karanlığa dönüştür, bütün laikler ve çağdaşlar bir araya gelip güç birliği kurarak bu gelişmeyi -her vasıta ile- durdurmalıdırlar..." diye vaveyla koparırlar.
Son zamanlarda, siyasî hayatta başarılı olamamış bazı liderlerin de bu kervana bir başka açıdan katıldıklarını görmeye başladık. Bu liderler sözde müslüman olduklarını söylüyor, İslâmı kendilerine göre tanımlıyor ve siyasî İslâmı dışlıyorlar, sonra da bazı siyasî rakiplerini siyasî İslâm yanlısı göstererek anti-demokratik güçleri onlara karşı kışkırtıyorlar. Bu davranış dıştan bakıldığında samimi bir laikçinin davranışı gibi gözükse de derine inildiğinde çirkin bir laiklik istismarı olduğu görülecektir. Siyasi rakiplerini oyunun meşrû kurallarına göre yenemeyince, kendi kadroları ve programları ile seçmenleri ikna ederek yeterli oyu alamayınca laiklik istismarına kalkışıyor, bir kısım rakiplerini bu yoldan etkisiz hale getirmek istiyorlar; işte bu, çirkin bir laiklik veya laikçilik sömürüsüdür ve bazı siyasîlerin "siyaset ayıbı"dır.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Bu Kitapta:
Önceki Makale
Sonraki Makale
İçindekiler
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Bu Kitapta: Önceki Makale Sonraki Makale İçindekiler