HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(498) Kocanın ikinci eşle evlenmesi durumunda ilk eşin durumu hakkında

Kocanın ikinci eşle evlenmesi durumunda ilk eşin durumu hakkında

Soru:
Değerli Hocam uzun zaman oldu bu cevabınızdan sonra. Ancak ben şu an size ahiretim için alacağım kararın ne olması gerektiği noktasında bir yol göstermenizi isteyeceğim.
Dünya imtihan dünyası ve biliyorum ki bir problemi başından defetse insan başka bir problem ile başbaşa olacak.
Eşimin benim bilgim ya da rızamı sorgulamadan kendince birtakım nedenlerle ikinci bir evlilik yapmış olması artık değiştiremeyeceğim ve öbür dünyaya gidecek bir vakıa. Ben onun yaptığını asla gönül rızası ile kabul etmeyeceğim. Bu da benim gerçeğim. Ancak bir kızımız var. Ben doktor olsam da ayrıldıktan sonra yeniden evlenmek bana göre değil. Kızımın aramızdaki bu konudan dolayı mağdur olmasını ise hiç düşünemiyorum. Onu analı babalı gelin etmek dileğim. İsteğim derli toplu bir aile yaşantısı ve Allah'ın rızası.
Rabbim benden şu vakıada hangi şekil ile davranırsam daha çok razı olur? Hangi tercih beni Rabbe daha çok yaklaştırır?
Eşim benden ya da diğer şahıstan ayrılmayı istemediğini ısrarla ifade ediyor. Çok zorlar isem o şahıstan ayrılacağını ancak hiçbir zaman mutlu olmayacağını, belki de benden zaman içinde nefret edip benzer arayışlar içine girebileceğini ifade ediyor. "Ben onu da eş olarak kabul ettim, onun da hayatına girdim" diyor. Boşayamam diyor. Tabi eş olarak kabul ederken bana karşı yaptığı haksızlığı da kabul ettiğini ancak bu noktadan sonra birini boşamanın hiçbir şeyi geri getirmeyeceğini söylüyor.
Kadın Ankara'da biz İstanbul'dayız. Konunun adalet sağlama noktası da oldukça karışık. Benim kalbim ikisini de zaten affetmez. Ancak bu noktayı hiç gündeme almıyorum. Eşim bu düşüncede olduktan sonra benim duygularım artık manasız. Geçici dünya ise, imtihan var ise bu da bir imtihan. Hocam geçer not için bana yol gösterin...



Önceki cevabım:
Değerli kızım,
İslam'da bir erkeğin ikinci eşle evlenmesinin caiz olması mutlak (kayıstsız şartsız) değildir, şartları vardır. Sözü uzatmamak için çağımız ve ülkemize göre var olan şartları yazayım: Bugün ülkemizde tek kadınla evlilik kuraldır, tabiidir ve geneldir. Bu sebeple bir evlenme akdinde sözle söylenmese bile "tek eşli kalmak şartıyla" gibi bir kayıt var kabul edilir. Bu sebeple koca/erkek, "mücbir sebeplerle değil, yalnızca canı istediği için, şehvetini tatmin için" ikinci bir evlilik yapacaksa eşinden izin alması gerekir; eşine sormadan evlenirse ikinci kadınla birliktelikleri zina olmaz, ama günah işlemiş, ilk eşine zulmetmiş olur. Çünkü bugün, bu ülkede bir kadının, üzerine bir kadın alındığı zaman yaşayacağı bunalım, üzüntü ve sıkıntı geçmişte olanlarla kıyaslanamaz. Bir erkeğin eşi, herşeyden önce onun din kardeşidir; din kardeşini -keyfi için- ağlatmak, üzmek, bunalıma sokmak, aileyi perişan etmek, çocuğunun istikbalini tehlikeye atmak kimsenin hakkı olamaz (zulüm olur).
Bütün bunlara rağmen erkek ikinci evliliği yapmış ise birinci kadına -tahammül edemediği takdirde- boşanma ve tazminat isteme hakkı doğar.
Sizin durumunuzda çocuğun olmaması yalnızca size değil, kocanıza da ait olan bir kusura/eksikliğe dayandığı için kocanızın ikinci evliliği "mücbir ve meşru bir sebebe" dayanmış olmuyor. Şu anda ikinci eşinden çocuğu da yok. Şu halde ikinci eşini boşaması uygun bir çözümdür. Buna yanaşmaz ise ve siz de bu duruma tahammül edemiyorsanız boşanma devreye girer.

Son cevabım:
Boşanıp başkasıyla evlenmeyi düşünmüyorsanız, ayrılmanın kızınıza zarar vereceği kanaatini taşıyorsanız, iki eşli duruma kendinizce makul sebeplerle ve zorda olsa tahammül edebilecekseniz boşanmayın, sabredin, inşallah bu da sizin için bir tezkiye (manevi arınma) sebebi olur.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele