HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(423) Ehl-i kitabın necatı meselesi

Ehl-i kitabın necatı meselesi

Soru:
"Polemik Değil Diyalog" adlı eserinizde "Şirk koşmadan Allah´a, şüpesiz olarak ahirete iman eden ve salih amel isleyen, müslüman olmasa da cennete girecektirler" diye bir görüşün var olduğunu yazmaktasınız. Böyle bir görüş savunulabilir mi? Savunulamzsa neden kitabınıza böyle bir görüşün var olduğunu yazmaktasınız? Kitabınıza almakla beraber neden bu görüşün yanlış oldugunu söyleyip de doğru olanı yazmadınız? Sizin Kitabınızı eline alıp bunu okuyan insan şöyle düşünse: "H. Karaman gibi bir hoca böyle görüşün var olduğunu kitabına alırsa bu görüş doğrudur" derse bunun vebalini kim çekecektir? Buna vesile olan kimdir?
Bildiğim kadarıyle böyle iman eden bir insan açık ve net küfüre girmistir, zaten sizin de bu görüşü savunmadığız bilinmektedir, kafama takılan sizin neden reddiye yazmadığınız; bu görüşe karşı?

Cevap:
Hristiyan ve yahudi din adamlarının bulunduğu bir toplantıda iki sebeple bu görüşü dile getirdim:
a) Onlar müslümanları cehenneme gönderiyorlar, halbuki müslüman alimler içinde -tabii bazı şartlarla- onları cennete sokanlar var; bunu bilsinler istedim.
b) Şirki bırakıp tevhîde, ahirete sağlam imana, Hz. Peygamber'i bildikleri takdirde onun da peygamber olduğunu kabul etmeye teşvik etmek istedim; bunu kabul etseler İslam'a önemli ölçüde yaklaşmış olacaklar.
Ben o konuşmada ve basılan kitapta bu görüşe katılmadığımı, kendi görüşümün farklı olduğunu da şöyle söyledim:
"Son Peygamber'in tebliğ ettiği din de bu temele (İbrâhîmî tevhîde, İslam'a) uygundur ve yeryüzünde, ilâhî vahyi aldığı gibi halka ulaştıran, ulaştırdığı vahiy de asla değişmemiş, bozulmamış, içine Allah'a ait olmayan sözler katılmamış tek din O'nun tebliği ettiği dindir. Daha önce gelmiş, asılları ilâhî, genel adı da İslam olan dinlerin kitapları zaman içinde bozulmuştur. Ama bu kitapların içinde Allah'ın sözleri de vardır. Ayrıca şirke sapan ehl-i kitap olduğu gibi onların içinde tevhîd çizgisini koruyan bir gelenek de vardır. Bütün peygamberlerin ortak inançları ve salih amellerine tabi olanlar "İslam"dan sapmış olmazlar. Ancak hem tevhîd inancının hem de salih amelin test edileceği ölçüyü veren tek kitap kalmıştır ki, o da Kur'an'dır; Kur'an'ı ve onun Peygamberini dışlayarak tevhîd inancına ve Salih amele ulaşmak imkansız gibidir. Bu sebepledir ki, bugün ehl-ikitaba dahil olan Yahudi ve Hristiyanların büyük çoğunluğu ya tevhîdden veya salih amelden uzaklaşmışlardır." (s. 39).


Soru:
"Onlar müslümanları cehenneme gönderiyorlar, halbuki müslüman alimler içinde -tabii bazı şartlarla- onları cennete sokanlar var; bunu bilsinler istedim." diyorsunuz. O şartlar hangisidir müslüman alimlere göre hocam?

Cevap:
Bu şartları defalarca yazdım; siz de soruda yazdınız, niçin tekrar soruyorsunuz? Hadi bir daha yazayım: O alimlere göre 1. Allah'a şirk koşmadan iman edecek, 2. Ahirete iman edecek, 3. Amel-i salih içinde yaşayacak, 4. Peygamberimizden doğru dürüst haberdar olursa onun da peygamber olduğuna inanacak.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele