HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(395) Havâic-i asliye ve kredi ile geniş ev almak

Havâic-i asliye ve kredi ile geniş ev almak

Soru:
Şu an TOKİ (Toplu Konut İdaresi Kurumu) ile Albayraklar AŞ nin Küçükçekmece –Halkalı bölgesinde yapmayı kararlaştırdığı siteden bir daire almayı tasarlıyoruz. Paramız yetmediğinden ve leasing sistemiyle almak konusunda da tereddütlerimiz olduğundan şu ana kadar ev, arsa ve dükkân alamadık.
Dünyaya Allah rızasını tahsil için geldiğimizi düşünerek dünyada mekân için ahirette imanı kaybetmeme telaşındayız. Bu sebeple işin ehli olarak sizinle istişare etme ihtiyacı duyduk. Yoğunluğunuz içinde suallerimize cevap verme lütfûnda bulunursanız seviniriz.
Almak istediğimiz evin bedelinin ancak dörtte biri kadar nakit paramız var. Gerisini İslami olduğu söylenen ve kabul edilen finans kurumlarından temin etme durumundayız. Satıcı firmaya durum izah edildiğinde "bakiye için bir banka ile anlaşıldığını ve kredi çıkması durumunda evin tapusunu hemen vereceklerini" söylediler.
Bu durumda finans kurumuna gittiğimizde kendilerinin de bu parayı karşılayabileceklerini, ancak dairenin bedelinin % 25 inin kendilerine peşin olarak yatırılması gerektiğini, asla satıcı firmaya yatırılmaması gerektiğini, aksi takdirde aldıkları fetvaya uymayacağını beyan ettiler.
İkisi de satıcısı olmadıkları ve bizim tesbit edip kendilerine gösterdiğimiz bir evi satın alabilmemiz için para verecekler. Yani iş aynı, sadece kurumlar ve işin adı değişik. Bunu sorduğumuzda hamasi söylemler, dini duyguları gıdıklayıcı laflar, "falanca müftü aldı" size ne oluyor gibi sözlerle bizi iknaya çalıştılar. Yazılı bir fetvaları olup olmadığını sorduğumuzda bir stajyer memurun kaleminden çıkmış bir metin gönderdiler ve bu da bizi ikna etmeye yetmedi.
Biriktirdiğimiz para küçük bir ev almaya yeter ama çocuk sayısı ve sosyal statü itibariyle çok odalı, geniş ve oturabileceğimiz bir daire istiyoruz. Böyle bir daire havâic-i asliyeden sayılır mı? Finans kurumundan alınacak para veya peşinat dışında ödenecek taksitlerin İslamiyet'e uygunluğu tartışılırken geniş ev alımı fetvaya uyar mı?
Ayrıca her ne kadar ortada bir arsa, bir sözleşme varsa da bir daire, apartman yok. Bazıları finans kurumundan böyle bir işlem yapmak için gayrimenkulün mevcut olması gerektiği söylüyor.


Cevap:
Ortada yapılmış bir ev bulunmadığı halde proje üzerinden ev vb. almak caizidir.
Finans kurumları (yeni adları ile katılım bankaları) istediğiniz malı (ev, dükkan, emtia...) peşin parasını ödeyerek satın alıyorlar ve müşteriye vade farkıyla satıyorlar. Bunu da müşteri ile yaptıkları yazılı "banka adına satın alma" vekaleti ve diğer sözleşmelere dayalı olarak yapıyorlar. Tabii bu da caizdir.
Katılım bankasına gelmeden önce evi satın alırsanız (akdi yaparsanız) ev sizin, borç sizin olur, bankaya "Filan evi alıp bana satın" diyemezsiniz. Ama önce bankaya gelir, filan evi size vakeleten satın alayım, parasını siz ödeyin, ben de sizden vadeli olarak satın alayım" der, bunun sözleşmesini yapar, sonra evi alma teşebbüsünde bulunursanız sakınca kalmaz.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele