HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(388) Yabancı ülkelerde yeme içme ve sosyal ilişkiler

Yabancı ülkelerde yeme içme ve sosyal ilişkiler

Soru:
Biliyosunuz burda (ABD) wc ve banyo içiçe. Dolayisiyla tuvalet ihtiyacımızı giderdikten hemen sonra aynı yerde abdest almamız gerekiyor. Tuvaletten sonra mutlaka 40 adım yürünmeli diye sürekli duyardım. Bu dogru mu? Bu durumda ne yapmak gerekli? Gercekten abdest almadan once 40 adım yürümek şart mı?

Cevap:
Abdest bozduktan (büyük veya küçük çiş yaptıktan) sonra kırk adım atma şartı yok, ama abdest almadan önce idrarın tamamen kesildiğinden, artık sızıntı gelmeyeceğinden emin olmak şart, bunun için biraz beklenir, uygun hareketler yapılır (buna istibrâ denir).


Soru:
Burada ürünleri yememeye dikkat ediyoruz. Ancak bazen Amerikalı dostlarımız yemeğe davet ediyorlar. Ve domuz eti yemediğimizi bildikleri için diğer hayvan etlerinden ikram ediyorlar. Gecen bir arkadaşın eşi o etleri de yemememiz gerektigini soyledi. O etler de caiz değilmiş, hayvanlar besmele ile kesilmedikleri için. Bu durumda ne yapmalıyız. Davetlerine gitmesek Müslümanların zaten kötü olan imajını daha da kötüleştiribileceğimizi düşünüyorum; (bu arada onlarla ne kadar düşüp kalkarsak kendi kültür ve dinimizi anlatma ve ön yargılarından bir nebze de olsa kurtarma firsatımız oluyor), davetlerine icabet etsek yeme içme sorunu olmakta? Kısaca (domuz eti dışında) burada kesilen etleri besmele çekerek yememiz uygun olur mu?

Cevap:
Genellikle hristiyan ve yahudilerin yaşadığı ülkelerde müslümanlar, domuz gibi yasak (haram) olan yiyecekler dışında kalan yiyecekleri (etler dahil) besmele çekip yiyebilirler.


Soru:
Mutlaka size sıkça soruluyodur ancak benim bu konuda kafam cok karışık. Bayanlarla iç içe çalışıyoruz. Kadın eli sıkma meselesi? Gerçekten kadın eline dokunmak, kadınlarla tokalalaşmak haram mı? (yoksa radikal düşünceye sahip olanların sürekli bizi cehennemle korkutması mı?)

Cevap:
Normal durumlarda; yani devamlı görüştüğünüz insanlarla bir araya geldiğinizde kadının elini sıkmamak gerekir. El sıkmamanın daha kötü sonuç vereceği bazı durumlarda ise kadın eli sıkılabilir.


Soru:
Koku meselesi. Biliyosunuz birçok kadın ve erkek kokusunda alkol bulunmaktadır. Böyle bir koku sürdükten sonra abdest halen geçerli olur mu? Bu kokuyla namaz kılınabilir mi?

Cevap:
Kolanya, parfüm vb. kullanmak abdesti bozmaz, terkibinde alkol bulunsa bile necis de olmadığı için namaza engel değildir.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele