HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(354) Maliki Mezhebibde özürlü olmak (yellenme)

Maliki Mezhebibde özürlü olmak (yellenme)

Soru:
Hanefi mezhebinde özürlülük halinin başlama şartı olarak; "Özürlülük durumunun bir namaz vakti devam etmesi gerekir" deniyor.
Maliki mezhebinde ise özürlülük durumunun bir namaz vaktinin tamamı, çoğu, ya da yarısından daha fazla devam etmesini özürlülük durumunun başlangıçı olarak kabul edilirken, diğer kavle göre de sadece özür durumunun bir kere ortaya çıkmasıyla özür başlar deniyor.
Yukardaki bağlamda; Maliki mezhebinde özürlülük halinin başlama durumu nedir?
Gelelim Maliki mezhebinde özürlülük halinin devamının şartına:
Özürlülük durumunun, günde bir kere, birkaç günde bir kere hatta üç beş günde bir kere ortaya çıkmasıyla özürlülük durumun devam edeceğinden bahsediliyor.
Yukardaki bağlamda; Maliki mezhebinde özürlülük halinin devamının durumu nedir?


Cevap:
Maliki mezhebine göre, abdesti bozan bir sebep bulunduğu halde abdestin bozulmamış sayılması (özür durumunun gerçekleşmesi) için bozucu sebebin, namaz vakitlerinin çoğunda (bir kavle göre bir vaktin çoğunda veya tamamında, diğer kavle göre ise mesela öğle vaktinin girmesinden ertesi gün güneşin doğmasına kadar geçen süre içinde) bulunması gerekir. Bu durum gerçekleşince (mesela anüsten yelin çıkması, zikredilen sürenin yarısından fazlasında bulunursa) kişi özürlü sayılır. Bu kişi, bir namaz vakti içinde abdest aldıktan sonra yel çıksa da yeniden abdest almadan namazını (farzını, vacibini, nafilesini) kılar.


Soru:
Ayrıca da maliki mezhebinde; istemeden yellenmenin semavi özür olduğu belirtiliyor ve bu sebeple de o kişinin istemeden yellenmesi durumunun abdesti bozmayacağı söyleniyor, bunlar doğru mudur?
Eğer abdesti bozmuyorsa, bu yellenme olayının istemeden bir kere ortaya çıkmasıyla özür durumu başlamış olduğu için mi abdest bozulmuyor yoksa bu durum semavi bir özür olduğu için, zaten bu durum abdesti bozan bir durum olmadığından mı kaynaklanıyor?
Sonuç olarak; istemeden bir kere yellenen bir Maliki mezhebine mensup bir kişi o anda Maliki mezhebine göre özürlü mü oluyor?
Eğer öyleyse bu özürlülük halinin devam edebilmesi için bu istemeden yellenme halinin, en fazla kaç günde bir tekrarlanmasıyla özrüm devam eder?

Cevap:
Yukarıdaki açıklama bu soruya da cevaptır. Yellenme zaten istemeden olduğunda özür sebebi olur. Yellenme, özür sahibinin abdestini ancak bir vakit içinde bozmaz. Vakit çıkınca (bazı mezheplere göre sonraki namazın vakti girince) abdest bozulur.


Soru:
Ve son olarak istemeden yellenmeden kastedilen tabirden ne anlatılmak isteniyor? Yani kişi sıkışsa ve kendini tutamasa ya da kendini tutmak için kendini fazla zorlamasa ya da yellenmemek için fazla gayret göstermemiş olmasından dolayı bu durumda istemeden yellenmenin kapsamına girer mi?

Cevap:
İstemeden yellenmekten maksat, istese de engel olamamaktır. Yukarıda sayılan durumlar bu çerçeveye girmez. Hastalık yüzünden (normal olmayarak) yelin, kanın, idrarın… gelmesi ve kişinin istese de buna engel olamamasıdır.
Ayrıca abdesti bozan yelin ya sesli olması veya çıktığının kesin olarak hissedilmesi gerekir. Yel, seğirme, bir baloncuk şeklinde olana değil, belli bir süreklilik içinde çıkana denir. Vesveseye itibar edilmez.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele