HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(328) Evlatlık ve koruyucu ailelik durumunda örtünme/namahremlik hakkında

Evlatlık ve koruyucu ailelik durumunda örtünme/namahremlik hakkında

Soru:
Benim bir sorum olacak size. Size saygı duyduğum ve güvendiğim için soruyorum. Sizin verdiğiniz cevaplar doğrultusunda hayatımı devam ettireceğim. 2000 yılında yurttan bir kız bir erkek çocuğu aldık. Evlatlık olarak değil, koruyucu aile olarak. Nüfusları bizim üzerimizde değil. Sadece bakmak, iki çocuğa aile sıcaklığı yaşatmak için. İki çocuk almamızın sebebi de ikisinin öz kardeş olmaları ve onları ayırmamak istememiz. Bu çocuklar 7 yıldır bizimle birlikteler. İlk aldığımızda oğlum 3,5 yaşındaydı, kızım da 2,5 yaşındaydı. Şu anda dokuzbuçuk ve onbuçuk yaşındalar. Kendi ailesi var, babası ölmüş, annesi yaşıyor. Yaz tatillerinde annesi belli bir süre alıyor. Biz 9 yıllık evliyiz ve bu yıl bizim de küçük bir kızımız oldu. Şu anda 8 aylık. Kayseride yaşıyoruz.
Bu çocukları alırken onlarla ilişkimiz ve islamî bakış açısı nasıl olur diye düşündük ama kendimize cevap veremedik. Bu çocukları almadaki eşimin de benim de en önemli sebebimiz Rabbimin rızasını kazanmak. Çevreden gelen sorularda hep bunlar büyüyünce ergenlik döneminde kız babaya, oğlan anneye haram olacak diyorlar. Ben de o zamana kadar Rabbim bir yol gösterir, bir çözüm bulurum diye düşündüm.
Oğlumun da, kızımın da ergenlik dönemlerine az kaldı. Bir iki yılda ikisi de ergen olacaklar. Bunlara karşı nasıl davranmalıyız? Onlara sarılmak, öpmek caiz olacak mı? Ben örtülü bir insanım. Oğlumun ergenliği sonrası ev içerisinde nasıl giyinmeliyim. Şu anda da abartılı giyinmiyorum, birçok konuya dikkat ediyorum. Ancak başörtüsünü kullanmıyorum. Oğlum ergenliğe girdikten sonra kullanmam gerekecek mi? Bu konularda bizi aydınlatırsanız sevinirim. Cevap vermeniz için başka şeylerde bilmeniz gerekirse sorabilirsiniz, ben kısaca aile yaşantımdan bahsettim.
Cevabınızı bekliyorum.
Saygılarımla
T. K.

Cevap:
Yoksul ve yetim çocukları himayesine alan, onlara bakıp besleyen, eğiten, adam olmalarına katkıda bulunan müminler büyük sevaplar kazanıyorlar. Bu çocuklar evde devamlı bulundukları ve kendilerine evlat muamelesi yapıldığı için himaye eden aile fertlerinin (evin erkeği ve kadınının) bunlara karşı yabancılar gibi davranmasında güçlük olduğu şüpheden azadedir. Nur Suresi'nin 31. âyetini tefsir ederken Kur'an Yolu isimli tefsirmizde şunları yazdık:
"c) "Cinsel arzusu bulunmayan erkekler" şeklinde tercüme edilen kısmın âyette iki belirleyici niteliği bulunmaktadır: Cinsel arzuyla (irbe) alışverişi olmamak ve ev ile aile ile yoğun bir ilişki içinde bulunmak (tâbi). Tefsirlerde bu âyet açıklanırken iktidarsızlar, erkeklik veya kadınlıkları belli (yani belirgin, işlevli) olmayanlar, şehvetten kesilmiş yaşlılar, aileye her gün uğrayıp karnını doyuran yoksullar, evin bazı işlerini gören hizmetçiler örnek olarak zikredilmiştir. Bunlara karşı ev hanımının -yabancılara olduğu gibi- kapanmasında güçlük bulunduğu için Allah Teâlâ bir kolaylık lutfetmiş olmaktadır."
Bu yazılanların size uygulaması şöyle olabilir: Başınızı açabilirsiniz. Ellerinizi öperler, ama büyüdüklerinde, ergen olduklarında onları kucaklayıp öpmeniz doğru olmaz.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele