HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(325) Sigara Haramdır

Sigara Haramdır

Beni cahillikle ve geçmiş alimlere cahil demekle suçladığınız, sigaranın haram veya mekruh olmadığı hakkında birçok nakle yer verdiğiniz uzun yazınızı okudum. Şimdilik daha uzun cevap vermeye vaktim müsait değil. Kısaca cevap vereyim:

1. Ben geçmiş alimlere cahil demedim, yalnızca "sigaranın zararları konusunda bilgi eksikleri bulunduğunu" söyledim, bunu yine söylerim; çünkü sigaranın zararları çağdaş araştırmalarla ortaya çıktı.

2. Yazınızın sonundaki şu ifade beni destekliyor:
Mevlana Halid-i Bağdadi hazretleri buyuruyorlar ki:
"Zarar ve alışkanlık yapmayacak kadar az içilen tütüne haram ve mekruh demekten sakınmalı, kesesine ve sıhhatine zarar vermeyecek kadar az içenleri fasık, günahkâr bilmemelidir."
Bu sözün muhalif mefhumu (ters anlamı) keseye ve sıhhate zarar verirse sigaranın mübah olmayacağı, haram veya mekruh olacağıdır. Şimdi sigaranın sıhhate ne kadar zarar verdiği ortaya çıktı; şu halde eski alimler bugün yaşasalardı "Haram" diyeceklerdi. Araştırmalarla, içilen bir adet sigaranın bile önemli zararları tespit edilmiştir.

Size aşağıda Yeşilay'ın bir açıklamasını örnek olarak sunuyorum:

Beyin tümörlerinin %99'u, beyin kanamalarının %85'i, Akciğer kanserlerinin %90'ı, gırtlak kanserlerinin %99'u sigara kaynaklıdır. Sigara içenlerde kırmızı küreciklerin oksijen taşıma kapasitesi 1/6 ilâ 1/3 oranında azalır. Sigara içenlerin vücuduna %15 ilâ %33 daha az oksijen girmektedir. Bu en önce beyin ve kalbin harabiyeti demektir. Tütün dumanında 4000 adet zararlı madde vardır. Sigara içen kadınlar içmeyen kadınlardan 15 yaş fazla ihtiyarlamaktadır. Sigara içen annelerin çocukları,oksijen azlığı sebebiyle geri zekalı olur. Tiryaki hanımların çocuklarında sakatlık ihtimali %65 gibi ciddi bir çizgidedir. Sigara içen kadınlarda kısırlık 10 kat fazladır. Erken doğum ve düşüklerin %80'inin sebebi sigaradır. Dünya ülkelerinde çıkan yangınların %70'inden sigara sorumludur. Sigaranın sebep olduğu ölümler, diğer uyuşturucularınkinden 13 kat fazladır. Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranla 10 kat fazladır. 45-50'nin altındaki erkeklerde koroner (kalp)den ölenlerin %80'i sigara kaynaklıdır.
Tütündeki radyoaktif, kurşun ve polonium, radyoaktif parçalar olarak hücreleri mahvetmektedir. Bacak damar tıkanıklıklarının %90'ı sigaradandır. Günde 1 paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kg. is ve katran birikimi olmaktadır.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele