HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(321) Başörtüsü, demokrasi ve Baykal

Başörtüsü, demokrasi ve Baykal

Laik devlet vatandaşlarına din tanımı yapamaz, belli bir dini inanış ve uygulamayı diğerine tercih edemez.
Sayın Baykal, İslam'da var olduğunu iddia ettiği iki örtünme biçiminden birine vize verirken, diğerini şiddet ve hiddetle mahkum ediyor, devletin onu engellemesini istiyor.

1. Konuşmasının başında bu ayrımı yaparken sonunda "herkesin inancına göre serbestçe yaşayacağı" bir ülke istiyor; çelişkiye düşüyor.

2. M. Ali Birant (Akşam haberlerinde) "Baykal din konusunda neler bildiğini ortaya koydu" diyor ama Baykal, konuşması ile "din konusunda neler bilmediğini" ortaya koyuyor.

3.Ebu Hanife dahil hiçbir müctehid, namaz dışında, namahrem erkelere karşı kadının saçlarının bir kısmını gösterebileceğini söylemezken Baykal, Ebu Hanife'nin böyle dediğini îma ediyor.

4. "Namaz içinde örtülmesi gereken organlardan herhangi birinin azı (dörtte biri) açılsa bu namaz batıl ( hükümsüz, geçersiz) olur mu?" sorusuna Ebu Hanife dahil bazı müctehidler, "namaz batıl olmaz" derken diğer bazıları "batıl olur" diyorlar. Ama bu konuda iki önemli husus (kayıt, açıklama) var:
a) Namazı kılarken örtülmesi gereken organlardan birinin dörtte birini kasten açarak namaz kılmanın serbest olduğunu söyleyen müctehid yoktur.
b) "Namazda birazı açılan baş, kol, bacak gibi organ ile namaz kılınırsa bu namazın yeniden kılınması gerekmez" diyen müctehidlerden hiçbiri, "namahreme karşı örtünme de namazdaki örtünme gibidir, dışarıda da dörtte biri açılır" demiyor.

5. Sayın Baykal "İfrat yorumun Anayasa kuralı olması kabul edilemez" diyor. Halbuki bugünlerde yapılan anayasa değişikliğinde başörtüsü herhangi bir şekliyle asla yer almıyor; yalnızca "kamu hizmeti almada eşitlik" ve "kılık kıyafet yüzünden eğitim hakkının engellenmemesi" söz konusu ediliyor. Burada açıkça bir saptırma, kasıtlı bir tahrik göze çarpıyor.

6. Sayın Baykal "örtünmemek günah değil, günah listesinde yok" diyor; bunu da Ebu Hanife'ye sordu mu? Sorsaydı alacağı cevap şu olacaktı: "Örtülmesi gereken yerde başı açmak haramdır, haram işlemek günahtır ve günah işleyen, bağışlanmazsa ceza görür."

7. Sayın Baykal "Kapanmayan da kapanan kadar Müslüman... Ben ‘örtünme emirdir' diyenlere saygı duyuyorum". diyor.
Eğer bu sözünde samimi ise saygı duyduğu bir dînî uygulamayı yasaklamak için gece gündüz çalışmayı, ortalığı toza dumana katmayı terk etsin.
Ayrıca Ebu Hanife'ye ve diğer bütün müctehidlere göre "Örtünen ile örtünmeyen eşit derecede Müslüman değildir". Örtünmeyenler "günah işleyen" müslümanlardır. İnanmazsa bunu da Ebu Hanife'ye sorabilir.

8. Bir konuşmada bu kadar hataya ve çelişkiye düşen bir siyasi lider hala liderliğini koruyorsa buna "şapka çıkarmak" gerekir!



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele