HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(296) Tüp bebek zaruret mi?

Tüp bebek zaruret mi?

Soru:
Tüp bebek konusu kafaları karıştırmakta, "anne babadan alındığı zaman caizdir" deniliyor, ama bir kadının dizi ile göbeği arasını öz annesinin bile görmesi haram. Bu haramın caiz olabilmesi için hayati tehlike veya bir uzvun kaybedilme riskinin olması lazım. Dünyalık bir nimet için bir kadının bu harama girmesi doğru mudur, hatta çoğu zaman erkek doktorlara gidilmektedir… Haram karışarak dünyaya gelebilecek bir çocuk ne kadar hayırlı (tabii ki Allah bilir).

Cevap:
Zaruretler haramlık vasfını kaldırır. Ölüm veya bir organın kaybedilmesi tehlikesi zaruretin en üst (uç) çeşididir, ama zaruret hali bundan ibaret değildir. Mecelle'de de bulunan bir kaideye göre "İhtiyaçlar, umumi olsun hususi olsun zaruret sayılır". İhtiyaç ise karşılanmadığı zaman yalnızca ölüm veya sakatlık getiren değil, zorluk, rahatsızlık, sıkıntı, meşru işlerde başarısızlık... getiren hallerdir, ihtiyaçlardır. Bu sebepledir ki, tedavi edilmediği takdirde sakatlık veya ölüm tehlikesi bulunmayan hastalıklar ve arızalar için de doktora gitmek, diğer zamanlarda açılmaması gereken yerleri açmak caiz olmuştur. Çocuk sahibi olmak da önemli bir ihtiyaç ve evliliğin amacıdır. Olmadığında önemli rahatsızlıklara, huzursuzluklara... sebep olur. Bu ihtiyacı gidermek için "sperm, yumurta ve rahim" evli çifte ait olmak üzere tüp bebek uygulaması -zarureten- caiz görülmüştür. Bu işlem caiz olunca "haram karışması" da söz konusu olmaz.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele