HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(274) Kredi kartı ile e-ticaret

Kredi kartı ile e-ticaret

Soru:
Ben 20'li yaşlarda ticarete meraklı bir gencim. Biliyorsunuz faizin artık en normal şeylerden biri olarak görüldüğü günümüzde neyin dine uygun neyin uygun olmadığını anlamak çok zor ve bu sebeple insanlar bazen kâr amaçlı dini vazifelerinden vazgeçebiliyorlar.
Ben e-ticaret işine meraklıyım ve bir internet sitesi açmak istiyorum; fakat kredi kartlarına taksit sistemiyle ilgili bir şüphem var.
İki tür çalışma sistemi var kredi kartlarında.
Örnek olarak 6 taksit olmak üzere, toplam 600 TL'lik bir satışı ele alalım.
1. Seçenekte, bu para 6 parça halinde her 100 TL için 40 gün beklenerek alınıyor. Yani para ortalama 4 ayda, tamamı da 8 ayda alınmış oluyor.
2. Seçenekte ise banka 6 taksite özel %8, 8 taksite %11 gibi komisyonlar belirliyor ve 6 taksitliyse işlem 600 TL'den %8 komisyon alıp, kalan 552 TL'yi 3 gün sonra hesabınıza yatırıyor. Yani paranın gelmesi için beklememiş oluyorsunuz.

1. Seçenek e-ticaret için imkansız. Çünkü kâr marjları %10 oluyor ortalama ve o marjla kısa vadeli çalışmalar yapıldığı hesaplandığında ya hiç taksit yapmayacaksınız; ya da taksit yapıp aldığınız tüm malları kendi sermayenizle finanse edeceksiniz.

Sizin vereceğiniz cevaba göre kararımı vereceğim.

Cevap:
Bir müşteriye kredi kartı ile mal sattığınız zaman müşteri size borçlu oluyor, banka ise kefil ve vekil oluyor. Satışla oluşan 600 TL.lik alacağınızı banka, vadesinden (müşteriden tahsil etmeden) önce size mesela 500 TL olarak öderse, 600 lirayı (alacağı) bankaya 500 liraya satmış oluyorsunuz ve bu caiz olmuyor.
Ama kredi kartı katılım bankalarından alınmış olursa müşteri malı, bankaya vekâleten alıyor ve sonra da bankadan kendi almış oluyor. Satıcının muhatabı (borçlusu) banka olduğu için borçlu banka, vadesinden önce -karşılıklı rızaya dayalı- iskonto yapılarak borcunu ödeyebilir; burada çoğu aza satmak gerçekleşmez.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele