HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(262) Kürt meselesi hakkında.

Kürt meselesi hakkında.

Soru:
Kürt sorununun yoğun olarak tartışıldığı ve önerilerin getirildiği bugünlerde konuya farklı bir açıdan yaklaşmak istedik. Sizin de iyi bildiğiniz gibi geçmişten bugüne kürt sorununda din en önemli faktörler arasında yer alıyor. Aydınlar ve entellektüeller sorunun giderilmesi için siyasi, ekonomik ve sosyolojik öneriler sunmakla birlikte "din" liberaller tarafından çoğunlukla tartışma dışı bırakılıyor. Oysa Güneydoğu'da ne bir siyasetçi ne de bir aydın bir din adamı da nüfuz sahibi değil. Tam da bu noktada haberimizi oluşturmak istiyoruz.
Kürt sorununun çözümü ve sağlıklı bir analizi yapılırken "din"in ehemmiyeti ve din uzmanlarının bölgesel sorun adına ürettikleri çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.
DTP Kürt sorununa çözüm ararken, bölgedeki din etkisini yok etmeyi ya da bunu kendi lehine kullanmayı hedefliyor. Bu noktada din uzmanlarının önerileri daha da bir önem kazanıyor.
Konuyla ilgili görüşünüzü ve önerilerinizi merakla bekliyoruz.


Cevap:
Başörtüsü meselesi varsa Kürt meselesi de vardır. "Başörtüsü meselesi diye bir mesele yoktur..." diyenler meseleye kendi açılarından bakıyorlar; gerçekte onlara göre mesele yoktur; çünkü el değerleri yasaklanmış ve mesele sona ermiştir. Gelin bunu bir de yasağın mağdurlarına sorun!
Bu ülkede Kürt isimli bir etnik gurubun varlığını bile inkar edenler vardır. Varlığını inkar etmeyenlerin bir kısmına göre de "Kürt vardır, ama Kürt meselesi yoktur, PKK bir terör örgütüdür ve bu örgütün yok edilmesi ile mesele de kapanır."
Peki, gerçekte olan ve olmayan nedir?
Kürt isimli bir etnik gurup; bunların dilleri, kendilerine mahsus örf ve adetleri, korumaya özen gösterdikleri özel değerleri, belli bölgelerde yoğunlaşmış olanların maddi talepleri vardır.
PKK çoğunlukla Kürtlerden oluşuyor, ama içlerinde Araplar, Ermeniler gibi dini ve kavmi farklı/yabancı olanlar da vardır. PKK Kürtlerin meşru taleplerine sahip çıkmakta, bunları istismar etmekte, silahlı mücadele yoluyla, belli bir bölgede, Marksist ve laik bir Kürt siyasi ve sosyal yapısı kurmayı hedeflemektedir.
Doğuda ve Güney Doğuda daha yoğun olarak yerleşmiş bulunan Kürt kardeşlerimizin büyük çoğunluğu Müslüman ve dindardır. Bunların bilerek PKK'ya destek vermeleri mümkün değildir. Destek olarak değerlendirilen katılımlar ve yardımların birden fazla sebebi vardır. Korku, tehdit, meşru talepler karşısındaki vurdumduymazlık, PKK'nın ideolojisi ve amacı konusundaki yanlış bilgi ve telkinler, terörle mücadele eden devlet güçlerinin yanlış hareketleri, bölge halkının ihtiyaçlarına yönelik ihmaller bunlar arasında ilk akla gelenlerdir.
PKK'yı tabansız bırakmanın, etkisiz kılmanın önemli yollarından biri, silaha sarılmamış Kürt topluluğunun meşru taleplerine müspet cevap vererek onları devletin yanına almaktır. Bu meşru talepler seküler hukuk yanında din yönünden de meşrudur. Din yönünden baktığımızda:
Bir topluluğun, ümmet içinde yer alan bir etnik gurubun farklı bir dili varsa bu dili kullanmak, korumak, gelecek nesillere aktarmak onların hakkıdır.
Yaşadıkları bölgede bazı mahrumiyetler ve maddi ihtiyaçlar varsa bunları karşılamak, gücü ölçüsünde ümmetin ve devletin vazifesidir.
Hukuk, insanlık değeri, sosyal statü bakımından bütün ırk ve renkleriyle Müslümanlar birbirine eşittir.
Kimlik olarak "Müslüman Türk", "Müslüman Kürt", "Müslüman Gürcü..." olmak ve aynı zamanda "İslam Ümmeti, Osmanlı, TC vatandaşlığı" gibi bir bütünün parçası olmak mümkündür.
Batı'da ve Orta'da yaşayan din alimleri ve münevverlerin, Doğu'da yaşayanlarla sıkı bir diyaloga girmeleri, fikir alış verişinde bulunmaları, ortak çözüm için çalışmaları "çözüm"e önemli katkılar sağlayacaktır.
Tük olmayana, kendini Türk hissetmeyene zorla Türk demek yerine -eğer bunlar Müslüman ise- "din kardeşi, hepimiz Müslümanız", Müslüman değillerse "hepimiz insanız, bu ülkenin vatandaşıyız" demek, birlik ve dirlik için daha uygundur.



Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele