HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(227) Din özgürlüğüne sahip çıkmak

Soru:
Din özgürlüğünü daraltıcı davranışlar ve oluşlar karşısında islami kesimin entellektüllleri yeterli tepki gösteriyorlar mı?

Cevap:
Tepkinin boyutuna ve gücüne bakmadan önce daraltıcı davranışların arkasında yatan gerçek sebebe bakmak gerekiyor. Daha fazla demokrasiye ve özgürlüğe, açıkça veya üstü kapalı olarak karşı çıkanların bir görünür bir de gizlenen gerekçeleri var. Görünür gerekçe ülkenin birlik, bütünlük ve bağımsızlığını korumak; daha fazla demokrasi (AB'ye giriş de buna dahildir) eğer korunması öncelikli olan mezkür değerlere zarar veriyorsa -ki, kısıtlama taraftarı olanlara göre zarar veriyor, büyük tehdit oluşturuyor- engellenmesi ve kısıtlanması gerekir. Gizli gerekçe ise iktidar savaşıdır. Osmanlı'dan Cumhuriyete, temelinde İslam bulunan milli kültürden, çağdaşlığın temsilcisi kabul edilen Batı kültürüne geçiş kararı alan az sayıdaki seçkinler bu amaçlarına ulaşabilmek için devlet gücünü de ele geçirmişlerdi. Bu güç onlara yıllarca süren iktidar imkanı getirdi; halkın oyuna ve iradesine değil, güce dayanan bu iktidar siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik bütün alanları kaplıyordu. Derken dünya konjonktürü çok partili demokrasiye geçişi zorunlu hal getirdi; çok partili demokrasi tek partiliden daha çok hak, özgürlük ve demokrasi demektir; bu da seçilmişlerin değil, güç sahibi seçkinlerin iktidarı için tehdittir; Demokrat Parti ve benzerlerinin, güce dayanarak iktidardan uzaklaştırılma sebebi burada aranmalıdır. Şimdi bir yandan toplum şuurlanması ve talepleri bir yandan da AB'ye giriş yolundaki ısrar güce dayalı iktidar ile demokratik iktidar arasında nihai bir hesaplaşma ve böyle giderse birincisinin tasfiyesi ihtimali gibi gözüküyor. İktidarı bırakmaya hiç niyetli olmayan seçilmemiş seçkinlerin ve onlara hizmet vererek devletlû olmanın rantını yiyenlerin demokrasiyi daraltmaya, bunun için de gerekçelere ihtiyaçları var: Başörtüsü bunlardan yalnızca biri ve bugün gündemde olanı. İslami kesimin bazı entellektüelleri de meseleyi böyle gördüklerinden tepkilerini, duyguya değil, hikmete bina ediyorlar; hikmet ise tepkinin, karşı tarafın işini kolaylaştırmayacak bir mahiyette ve dozda olmasını gerektiriyor.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele