HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(141) Nemaların harcanması haram mı yoksa helal midir?

Soru:
Nemalar konusunu açıklamanızı istiyorum. Bu konuda nema paralarının harcanıp harcanmayacağı hususunda lehte ve aleyhte fetvalar veriliyor. Bu paraların harcanmasının haram olduğu yönünde fetva verenlerin bir kısmı bazı hususların bilinmesi gerektiğini de belirtiyorlar. Mesela ülkedeki enflasyon oranının bilinmesi, zorunlu tasarruf fonuna kendi isteği ile girilip girilmediği vb. Benim durumum ise; ben kendi isteğimle girmedim. 6 yıl olmadan zorunlu tasarrufdan ayrılınamadığı için de çıkamadım. Şimdiye kadar verilen paraları da bu paraların harcanabileceğini söyleyen arkadaşların ve bir kısım bu yöndeki fetvaların sebebiyle harcadım. Benim size sormak istediğim şu; "bu paraların (nemaların) harcanmasının haram mı yoksa helal mi olduğu". Eğer haramsa benim şimdiye kadar harcamış olduğum paraları ne yapmam gerekir? Harcamış olduğum bu paraları tekrar kendi bütçemden karşılayıp bir yerlere mi vermem gerekir ve nerelere verilebilir?

Cevap:
Devlet memuruna maaş veriyor, ihtiyacı olduğu zaman maaşı azaltıp arttırabilir; azaltmak yerine bir kısmını daha sonra nemasıyla birlikte ödemek üzere ödünç alıyor. Zamanı gelince nemasını veya aslını ödüyor. Eğer bu devletin ödünç alması değil de ihtiyacına göre maaşı eksiltmesi ve arttırması olarak kabul edersek hiçbir problem yoktur; neması ile aslının toplamı, ödendiği zaman maaşa yapılan zam sayılır.
Eğer tasarruf kesintilerini devletin ödünç alması olarak değerlendirirsek, bu takdirde reel (enflasyonu aşan) nema (fazlalık) faiz olur ve devletten de faiz alınamaz. Devlete gönüllü olarak ödünç verseniz de, mecbur tutularak verseniz de faiz alamazsınız, ama enflasyon farkı hakkınızdır, onu alırsınız. Enflasyonu erbabına hesaplatmak mümkündür. Son yıllarda vaki olan enflasyon toplamının, ödenen nemaların çok altında kaldığı hesap edilmektedir. Böyle ise alınır ve yenir. Eğer enflasyonu aşarsa fazla kısmı yoksullara verilir.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele