HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(128) Devletin verdiği teşvik kredisi, faiz, enflasyon farkı.

Soru:
Biz çorap imalatı ile uğraşıyoruz ve makina sayımız oldukça az, sayımız az olduğundan dolayı maliyetimiz de haliyle yüksek oluyor. Fakat Halk bankası makine almamız karşılığında kredi veriyor şartları şöyle: "Kaç adet makine almak istiyorsanız bunun pazarlığını yapın proform faturasını getirin, TL bazında size kredi vereyim, vereceğim krediyi 2 yıl hiç ödemesiz 2 yıldan sonra yıllık yüzde 30 faizle 23 yılda ödeyin."
Bizler ise faiz olur endişesiyle size danışma gereği duyduk, ayrıca ekonomik olarak çok cazip bir teklif ama faiz oluyorsa eğer bizlere yaramaz. Çok makine alıp ahiretimizi zehir etmektense az makineyle kalmak daha iyidir diye düşünüyoruz. Hocam bu konularda emailimize bilgi verirseniz çok memnun oluruz.
Bir de henüz bankaya danışmadım ama eğer olursa krediyi alıp iki yıldan sonra tamamını verirsem ne olur; yani faiz ödemeye başlamadan. Tabi bunu bankanın kabul edip etmeyeceğini bilmiyorum.
Hocam tekrar Allah razı olsun der Cenab-ı Allah'tan başarılar dilerim Allah'a emanet olunuz!

Cevap:
Ticaret bankaları (özel sermaye ile kurulup faizcilik yaparak para kazanma amacı güden bankalar) böyle bir kredi veremezler. Bu nevi kredileri ancak devlet verir, bazı bankalar aracılığı ile verir, ama maaşı banka aracılığı ile vermesi gibidir; bu maksatla ayırdığı fondan devlet, bazı üretim ve yatırımları teşvik etmek için bu kredileri (teşvik kredilerini) vermektedir. Laik devlet faizi helal saydığı için, alacağı rakkam fazlalığına "faiz" demekte ve örneğinize göre %30 faiz istemektedir. Aslında bu rakkam fazlalığı enflasyonun altında kaldığı için -ismi böyle olsa da- faiz değildir, böyle bir şart koşulmasa bile borçlunun borcunu enflasyon farkını ekleyerek ödemesi gerekmektedir. Ancak burada alacaklı devlet olduğu ve kamu yararı için kısmen bağışta bulunduğu için ona, enflasyon farkının tamamını değil, onun istediği miktarını ödemek yeterlidir


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele