HayrettinKaraman.net Site Ana Sayfasına Geçiş Facebook Sayfasına Geçiş Twitter Sayfasına Geçiş instagram Sayfasına Geçiş YouTube Sayfasına Geçiş
Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
 

Soru-(127) Devletin verdiği teşvik kredisi, faiz, leasing, vadeli satış.

Soru:
Rahatsız ettiğim için özür dilerim birkaç sorum olacak cevaplandırırsanız sevinirim.
1. Hocam biz çorap üzerine 5 adet makinayla üretim yapmaktayız şu anda da makina sayımızı artırmayı düşünüyoruz ve Halk Bankası makina almamız karşılığında kredi veriyor, yani makinaların proform faturasını verdiğim zaman kredinin verileceğini söylüyorlar, uygun ödeme şartlarıyla. Üretici olarak her şart cazip ama faiz olup olmaması konusunda şüphem var onun için sizin fetvanıza ihtiyacımız var hocam. Eğer faiz ise Allah korusun bulaşmak istemiyorum.

Cevap:
Ticaret bankaları reel faiz (enflasyon farkından fazla bedel) almadan kredi veremezler. Halk Bankası, Ziraat Bankası, Eximbank gibi bankalar aracılığı ile devlet teşvik kredisi verir. İşte bu kredilerde ya hiç reel faiz yoktur veya piyasa şartlarından daha aşağı seviyede bir fazlalık vardır. Devlet faizcilik yaparak para kazanan bir kurum olmadığı ve bu faizsiz veya ucuz kredileri, belli ekonomik faaliyetleri teşvik için verdiğinden bunları almakta bir sakınca yoktur. Eğer enflasyondan arındırılmış geri ödemede bir fazlalık varsa bunu "devlete yardım, bağış, vergi" niyetine vermek gerekir.

2. Bir de hocam, mesela Kamyon almak isteyen arkadaşlarımız var. Bayiye gidiyoruz, uygun ödeme şartları var, fakat Ford kamyonlar ... finansa ait olduğu için ... finans devreye giriyor, yani Ford firması o finansdan araç kredisi kullanarak bizlere veriyor burada da faiz olma olasılığı var mı hocam? Bu örneklerini verdiğim sistemde fiyatlar hep belli hocam, yani sonradan fiyat çıkma işi yok (yani 50 milyar peşin değerindeki bir kamyonu bayi bize 20 milyar peşin ayda 2,5 milyar taksitle 12 ay vadeyle ödemek gibi)
Cevap:
"Yani ford firması o finansdan araç kredisi kullanarak bizlere veriyor" diyorsunuz; benim bildiğime göre o banka, araç kredisini satıcı firmaya değil, size veriyor; firma sizin adınıza kredi alıyor, faizini kendisi üsleniyor ve siz kamyonun vadeli satış bedeli ne ise (eksik, fazla olmadan) onu ödüyorsunuz. Bunun meşru olabilmesi için, kamyon alan şahıs, satıcı firmayla, vadeli satım akdi yapmalıdır; yani sözlü olarak "Ben şu kamyonu, şu kadar peşin, şu kadar vadeli paraya aldım, bedelini de -eksik, fazla olmadan- filan bankaya ödeyeceğim" demeli, karşı taraf da "sattım" demelidir. Bundan sonra işlemleri firma yapar, kendi sistemleri ne ise ona göre yürütür, bu husus müşteriyi ilgilendirmez; firma ile banka arasındaki anlaşma ve işlemden müşteri sorumlu olmaz; çünkü bankadan müşteri adına kredi açılsa bile müşteri buna faiz ödemiyor, yalnızca vadeli satım bedelini ödüyor.


 


Buradaki iki mavi çizgi arası içerik site editörünce konulmuştur ve rastgele çıkmaktadır. İçeriğini onayladığımız anlamına gelmez, dikkatli davranın.

  Şu anda sayfası gösterilen kitap.
Önceki Soru
Sonraki Soru
Bütün Soruları Listele
Bütün Soru Konularını Listele
Site Sayfaları
Ana Sayfa
Hakkında
Makaleleri
Kitapları
Soru Konuları
Soru Listesi
Hayrettin Karaman`ın Sohbetleri
Şiirleri
Bestelenmiş ve Seslendirilmiş Şiirleri
Bütün site içeriğinin genel kelime indeksi.
Sitede Arama
Hayrettin Karaman'ın Siteye Son Eklenen Yazıları
E-posta
Siteyi Link ve Kaynak Gösterimi
m.HayrettinKaraman.net Mobil-Metin Versiyonu Hakkında

Facebook Sayfası:

Bulunduğunuz Sayfayı:


 
Sayfa başına gider Siteden rastgele bir sayfa seçer. Hafızadaki önceki sayfaya döner Hafızadaki sonraki sayfaya döner
   
Önceki Soru Sonraki Soru Bütün Soruları Listele Bütün Soru Konularını Listele